Obama restricţionează echipamentele "militare" la care au acces poliţiştii

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 19 mai 2015 396 afişări

Preşedintele Barack Obama a interzis Guvernului american să mai furnizeze anumite tipuri de echipament militar forţelor locale de poliţie, relatează BBC News online.

Măsura urmează unui val de critici potrivit cărora poliţia a fost prea dură în gestionarea protestelor de la Ferguson, în Missouri, care au degenerat vara trecută în revolte urbane.

Acest lucru presupune că nu vor mai fi distribuite vehicule blindate pe şenile, uniforme de camuflaj şi lansatoare de grenade.

Tensiunile dintre poliţie şi comunitatea de culoare s-au inflamat.

O serie de crime comise de către poliţişti au amplificat neîncrederea şi au provocat proteste pe întregul teritoriu american.

La Ferguson şi Baltimore au avut loc proteste violente, în timpul cărora au fost comise jafuri şi au fost declanşate intenţionat incendii.

Însă apariţia poliţiştilor în ţinute de camuflaj şi cu echipament de tip militar antirevoltă la intervenţiile de la aceste revolte urbane au provocat valuri de critici.

Casa Albă doreşte ca poliţiştii să folosească doar echipamentul necesar în vederea menţinerii ordinii publice.

Potrivit unui raport, cinci agenţii federale au cheltuit 18 miliarde de dolari în cadrul unor programe prin care s-au dotat cu 92.442 de arme de dimensiuni mici, 44.275 de dispozitive pentru vedere pe timp de noapte, 5.235 de vehicule de tip Humvee, 617 vehicule antimine şi 616 aeronave.

Există "un risc substanţial de deturnare sau de folosire excesivă" a unor echipamente, precum vehicule blindate pe şenile, iar prezenţa lor poate submina încrederea în Justiţie, se subliniază în document.

Urmează să fie interzise, între altele, vehicule blindate pe şenile, aeronave, ambarcaţiuni sau vehicule înarmate, arme de foc şi muniţie care depăşeşte calibrul .50, lansatoare de grenade, baionete, uniforme de camuflaj, dar vor putea să fie folosite în continuare aeroplane, elicoptere şi avioane fără pilot, vehicule blindate pe roţi, vehicule tactice de tip Humvee şi camioane de cinci tone, vehicule de comandă şi control, explozivi şi materiale pirotehnice, căşti de protecţie, scuturi şi bastoane mari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
OBAMA,
POLIŢIE
/actualitate/obama-restrictioneaza-echipamentele-militare-la-care-au-acces-politistii-14292311
14292311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.