Oamenii de ştiinţă americani au recreat cel mai distrugător virus din istorie

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 12 iunie 2014 402 afişări

Oamenii de ştiinţă americani au recreat cel mai distrugător virus din istorie

În cadrul unui proiect controversat, oamenii de ştiinţă americani au reprodus în laborator virusul cunoscut sub numele de gripă spaniolă. Scopul a fost de a demonstra cât este de uşor ca o boală considerată dispărută să reapară.

Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut după Primul Război Mondial, similară cu gripa aviară de astăzi. A ajuns în multe ţări atunci când războiul s-a terminat, fiind transmisă de soldaţi. Boala a afectat în principal tineri şi a avut o înaltă rată de mortalitate, omorând între 50 şi 100 de milioane de persoane în toată lumea, între 1918 şi 1919. Este considerată una dintre cele mai letale pandemii, alături de "moartea neagră". Multe dintre victime au fost persoane tinere, sănătoase, total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni sau persoane cu sănătatea slăbită.

Mulţi specialişti au considerat experimentul prostesc şi periculos, argumentând că scopul proiectului nu merită riscurile asumate pentru a ajunge la rezultatul dorit.

"Aceşti critici nu au înţeles precauţiile şi măsurile de siguranţă pe care le-am luat atunci când am început acest proiect", a explicat profesorul Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin-Madison. "Riscurile nu sunt ignorate, ele sunt tratate corespunzător. Deoarece gripa aviară se poate adapta foarte uşor la oameni, putem să ne aşteptăm oricând la o pandemie. Din acest motiv, am considerat acest studiu ca o necesitate."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/oamenii-de-stiinta-americani-au-recreat-cel-mai-distrugator-virus-din-istorie-12744435
12744435
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.