O oferta precum scrisorile nigeriene

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 06 ianuarie 2011 18 afişări

Goldman Sachs a inceput zilele trecute sa trimita clientilor sai un mesaj cu privire la o potentiala investitie in Facebook, scrie Wall Street Journal. Nu se mentioneaza nimic insa despre reteaua sociala, iar mesajul are un aer de scrisoare nigeriana.

"Cand aveti putin timp, as fi vrut sa discutam putin despre o investitie de maxima confidentialitate intr-o companie privata care ia in calcul o tranzactie in cautare de capital. Din motive de confidentialitate, nu va pot spune numele companiei decat daca acceptati sa nu folositi informatia in alt mod decat pentru evaluarea oportunitatii de investitie si sa o pastrati doar pentru dumneavoastra. Tot ce va pot spune este ca e vorba despre o companei privata care tranzactioneaza insa actiuni pe anumite burse private", incepe scrisoarea Goldman Sachs adresata mai multor investitori pe care banca de investitii ar vrea sa ii atraga in actionariatul Facebook.

Clientii bancii de investitii au astfel posibilitatea de a cumpara actiuni la Facebook, dar doar daca investitia este de cel putin doua milioane de dolari. Goldman Sachs ar percepe un comision de 4% din valoarea plasamentului, 5% din profitul generat de investitie si, de asemenea, si un comision anual pentru serviciile aferente tranzactiei.

Oferta este disponibila timp de o saptamana. "Trebuie sa fiti de acord ca daca va dezvaluim informatiile despre companie, oportunitatea de investitii si potentiala tranzactie, nu veti cumpara sau vinde actiunile companiei mai devreme de (i) momentul in care toate informatiile devin publice sau (ii) sase luni de la data in care primiti informatiile", mai scriu reprezentantii Goldman Sachs in mesajul adresat clientilor.

Totul se incheie cu "daca sunteti de acord cu aceste restrictii si confirmati fie printr-un e-mail, ie verbal, va voi trimite un mesaj de confirmare a intelegerii si mai multe detalii despre aceasta oportunitate".

Asemanarea cu o scrisoare nigeriana este greu de ignorat, dar spre deosebire de acest caz, cand mesajul vine de la un necunoscut si promite castiguri fabuloase, cel privitor la investitia in Facebook este semnat de un manager Goldman Sachs, deci o persoana de incredere. Iar oferta nu pare sa fie deloc o inselatorie, ci o oferta foarte buna, mai ales ca banca de investitii a fost nevoita sa opreasca solicitarile din cauza cererii foarte mari.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, Facebook a avut in 2009 venituri de 777 de milioane de dolari si un profit net de 200 de milioane de dolari. Cifrele pentru 2010 nu au fost dezvaluite, dar o serie de analisti cred ca afacerile Facebook ar putea fi chiar si de doua miliarde de dolari, avand in vedere cresterile inregistrate anul trecut de publicitatea online in SUA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scrisori,
IT,
Facebook,
wall Street Journal
/actualitate/o-oferta-precum-scrisorile-nigeriene-7868113
7868113
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.