O nouă reacţie BOR în cazul preotului Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, judeţul Iaşi, care ar fi lovit o femeie.

Autor: Andreea Tobias Postat la 11 noiembrie 2022 27921 afişări

O nouă reacţie BOR în cazul preotului Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, judeţul Iaşi, care ar fi lovit o femeie.

„Întrucât mi se solicită insistent şi justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent şi scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar şi pentru că în acelaşi timp acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparţine o poate desfăşura şi doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

„Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapienţial, violenţa de orice fel, incultura laică şi teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca <conservatorismului> de mahala xenofobă şi filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocaţia pastorală, dar mai ales cu creştinismul însuşi” - este punctul de vedere „general valabil”.

Pe Facebook, Bănescu scria joi că „impostura morală şi spirituală răbufneşte uneori, inevitabil, prin gesturi şi cuvinte nepotrivite sau pur şi simplu printr-un act necontrolat de violenţă. O violenţă demascată brusc. Diavolul, cel care inspiră slava deşartă, cel care aţâţă plăcerea de a fi adulat public şi care ne joacă abil pe degete, inducându-ne o imagine deformată de sine şi făcându-ne să credem că am fi importanţi, e, sub masca unui ins cumsecade şi hâtru, agresiv şi vulgar. Expresiile predilecte ale diavolului sunt vulgaritatea gureşă, lejeritatea suspectă faţă de lucrurile cu adevărat importante, parodierea gravităţii, circul. Spectacolul obscen din jurul propriului sine. Ca orice desprindere de realitate, ca orice inadecvare la propria măsură, ca orice abolire a măsurii însăşi, excesul, insolenţa, aroganţa, nebuneasca luare în deşert a numelui Domnului devin condiţiile optime pentru o gravă şi ruşinoasă prăbuşire. Dincolo de care putem ghici un rânjet satisfăcut”.

Preotul Calistrat a apărut într-o filmare în care lovea o femeie în curtea bisericii, de faţă cu mai mulţi enoriaşi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bor,
calistrat,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.