O nouă mutare controversată de la miliardarul Paul Singer: „Vulturul” de pe Wall Street a investit aproape 250 de milioane de dolari într-un fond care ascunde de ochii autorităţilor unde merg banii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 iunie 2023 171 afişări

O nouă mutare controversată de la miliardarul Paul Singer: „Vulturul” de pe Wall Street a investit aproape 250 de milioane de dolari într-un fond care ascunde de ochii autorităţilor unde merg banii

Paul Singer, care a intrat în lumina reflectoarelor după ce l-a găzduit Samuel Alito, judecătorul Curţii Supreme de Justiţie din SUA în  avionul său privat, este din nou în centrul atenţiei după ce a plasat aproape 250 de milioane de dolari într-un fond care scuteşte investitorii de responsabilitatea transparenţei, scrie Bloomberg.

Timp de 12 ani el a trimis peste 240 de milioane de dolari într-un DAF (donor advised fund – n.r), care oferă un ansamblu larg de avantaje fiscal donatorilor, fără să oblige la transparenţă.

Generozitatea lui Singer se află în centrul atenţiei după ce ProPublica a relatat despre relaţia lui Alito cu managerul fondului de hedging, inclusiv episodul unei voiaj al judecătorului  cu avionul lui Singer.

Donaţiile sale către organizaţiile politice republicane au totalizat peste 80 de milioane de dolari în ultimul deceniu, la care se adaugă alte milioane de dolari către organizaţii nonprofit, a relatat ProPublica.

Cu toate acestea, datele publice reprezintă doar o mică parte din uriaşa influenţă pe care ar putea să o exercite „vulturul” de pe WallStreet. Unde ajung în cele din urmă sutele de milioane de dolari trimise către DAF este un mister.

Singer, în vârstă de 78 de ani, este doar unul dintre cei mai bogaţi oameni din America care au apelat la DAF-uri pentru donaţiile fundaţiilor lor.

Bloomberg a scris anul trecut că fundaţia familiei megadonatorului conservator Robert Mercer, care a donat mult timp în principal organizaţiilor non-profit, a început să scrie cecuri mai mari către un DAF începând din 2018, cam în perioada în care rolul lui Mercer şi al fiicei sale Rebekah în politica conservatoare a primit o explozie de atenţie negativă.

În general, fundaţiile sunt obligate să deblocheze anual 5% din activele lor şi să raporteze public fiecare donaţie caritabilă. DAF-urile, în esenţă conturi de investiţii care sunt considerate organizaţii de caritate, îndeplinesc această obligaţie , permiţând în acelaşi timp fundaţiilor să mascheze  donaţiile lor.

Singer, la rândul său, a băgat mai mulţi bani în DAF de-a lungul anilor. Aproximativ 46 de milioane de dolari, sau 90% din donaţiile fundaţiei sale eponime, au fost trimise în fond în 2021, conform celor mai recente date fiscal disponibile. El are o avere estimată la 3,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.