O localitate din România a fost declarată cea mai poluată localitate din lume

Postat la 11 decembrie 2018 1953 afişări

România este o ţară poluată. Explozia de maşini disesel, second hand, a transformat marile oraşe în pepiniere de cancer. Nici localităţile mici nu sunt oclite dacă sunt traniztate de drumuri naţionale sau au rafinării în jur.

O localitate din România a fost declarată cea mai poluată localitate din lume

O situaţie dramatică a fost în localitatea Blejoi din Prahova, în ziua de 4 decembrie, la ora 14.00.

Potrivit Worlds Air Pollution – un proiect care măsoară calitatea aerului din 80 de ţări -, la momentul indicat, comuna Blejoi era pe primul loc în topul celor mai poluate localităţi din Europa la indicatorul PM 10 – pulberi în suspesie.

Poluarea de la Blejoi a fost ulterior confirmată parţial reporterului Libertatea de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, care are montată chiar în curtea primăriei comunei o staţie de măsurare a indicatorilor privind calitatea aerului.

Conform APM Prahova, în condiţiile în care valoarea medie zilnică pentru indicatorul PM 10 este, la Blejoi, de 50 micrograme pe metru cub (ug/mc), în data de 1 decembrie, acest indicator a fost de 59,2. În următoarele două zile, indicatorul a „explodat”, ajungând la valori aproape duble faţă de o zi „normală”: 95,63 ug/mc în 2 decembrie şi 95,54 ug/mc în 3 decembrie. În ziua de 4 decembrie, când harta mondială arăta cote alarmante ale pulberilor în suspensie, aparatul de măsurare de la Blejoi s-a defectat la ora 06.00, fiind repus în funcţiune la ora 14.00.

Ce sunt pulberile în suspensie? Microparticule care intră în plămâni şi îmbolnăvesc, încet, dar sigur, aparatul respirator. „Sunt periculoase pentru aparatul respirator, pentru că dau afecţiuni atât ale căilor aeriene superioare, cât şi ale pulmonului.

Aceste pulberi se depun pe pereţii alveolelor şi duc la o îmbătrânire prematură a plămânului. Cronicizate, aceste afecţiuni determină apariţia prematură a emfizemului pulmonar. Se întâmplă acelaşi lucru ca şi în cazul celor ce lucrează în medii cu pulberi, în turnătorie, ca la minerii din abataje, doar că acolo procesul este mult mai intens”, a explicat medicul Daniel Nicolae, şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova.

„Sursele de poluare sunt multiple. Suntem în vecinătatea a două rafinării (Rompetrol Vega şi Petrotel-Lukoil – n.r.), faptul că avem comuna străbătută de două drumuri naţionale, iar valorile de trafic şi ele generează poluare… Nu pot să apreciez acum dacă este poluată, foarte poluată sau slab poluată. Cei care monitorizează calitatea aerului pe zona asta cred că sunt cei mai în măsură, analizând datele statistice şi informaţiile primite din măsurători”, spune Adrian Dumitru, primarul localităţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
poluare,
romania,
drumuri nationale,
explozie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.