O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar lua SUA şi NATO

Postat la 26 ianuarie 2022 625 afişări

O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar lua SUA şi NATO

Rusia are peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. NATO nu va ajuta militar Ucraina în cazul unui atac, dar spune că are pregătit unul dintre cele mai severe pachete de sancţiuni văzute vreodată pentru a descuraja un astfel de atac.

În mod public, Statele Unite şi aliaţii europeni au promis că vor lovi Rusia financiar "ca niciodată" dacă va Moscova va ataca Ucraina. Cu toate acestea, liderii au oferit puţine detalii concrete despre ce sancţiuni ar fi vorba, relatează AP.

Iată o lista a posibilelor sancţiuni ce ar urma să fie îndreptate împotriva Rusiei, dar şi a lui Putin direct:

 

Pentru SUA şi aliaţii săi europeni, scoaterea Rusiei din sistemul financiar SWIFT, care asigura circulaţia banilor de la o bancă la alta în întreaga lume, ar fi una dintre cele mai dure măsuri financiare pe care le-ar putea lua, afectând economia Rusiei imediat şi pe termen lung. Această măsură ar putea tăia Rusia de la majoritatea tranzacţiilor financiare internaţionale, inclusiv de la profiturile internaţionale din producţia de petrol şi gaze, care reprezintă în total peste 40% din veniturile ţării.

 

Aliaţii de pe ambele maluri ale Atlanticului au luat în considerare opţiunea SWIFT şi în 2014, când Rusia a invadat şi anexat Crimeea. Rusia a declarat atunci că scoaterea sa din SWIFT ar fi echivalentă cu o declaraţie de război. De atunci, Rusia a încercat să îşi dezvolte propriul sistem de transfer financiar, cu un succes limitat.

Statele Unite au mai reuşit în trecut să elimine o ţară din sistem - Iranul, din cauza programului său nuclear. Dar scoaterea Rusiei din SWIFT ar afecta şi alte economii, inclusiv pe cea a SUA.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
invazie,
masuri,
nato,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.