O erupţie vulcanică ar putea distruge un oraş din Europa

Autor: Andreea Tobias Postat la 12 noiembrie 2023 75 afişări

O erupţie vulcanică ar putea distruge un oraş din Europa

Oraşul Grindavik din Islanda ar putea fi grav afectat de vulcanul care se aşteaptă să erupă în câteva ore sau zile, spun experţii. Oraşul este situat în apropierea centralei geotermale Svartsengi, principalul furnizor de electricitate şi apă pentru 30.000 de locuitori din peninsula Reykjanes.

Oraşul Grindavik, situat pe coasta de sud-vest, a fost evacuat în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce magma care se deplasează sub scoarţa terestră a provocat sute de cutremure, scrie The Guardian.

"Suntem cu adevărat îngrijoraţi în legătură cu toate casele şi infrastructura din zonă", a declarat sâmbătă Vidir Reynisson, şeful Protecţiei Civile şi Managementului Situaţiilor de Urgenţă din Islanda.

Oraşul - situat la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Reykjavik - se află în apropierea centralei geotermale Svartsengi, principalul furnizor de electricitate şi apă pentru 30.000 de locuitori din peninsula Reykjanes, precum şi a unui rezervor de apă dulce.

Grindavik se află, de asemenea, în apropierea staţiunii balneoclimaterice geotermale Blue Lagoon, o destinaţie turistică populară care a fost închisă ca măsură de precauţie la începutul acestei săptămâni.

"Magma se află acum la o adâncime foarte mică, aşa că ne aşteptăm la o erupţie în cel mult câteva ore, dar cel puţin în câteva zile", a declarat Reynisson.

Scenariul cel mai probabil ar fi deschiderea unei fisuri în sol în apropiere de Grindavik.

"Avem o fisură care are o lungime de aproximativ 15 kilometri şi oriunde pe această fisură s-ar putea produce o erupţie", a spus Reynisson.

Cu toate acestea, el nu a exclus posibilitatea unei erupţii pe fundul oceanului, care ar provoca probabil un nor mare de cenuşă.

Cutremurele au provocat deja pagube la drumurile şi clădirile din Grindavik şi din împrejurimi.

De asemenea, o fisură mare a sfâşiat terenul de golf din Grindavik.

Islanda, care are 33 de sisteme vulcanice active, a declarat stare de urgenţă şi a ordonat evacuarea obligatorie a oraşului Grindavik sâmbătă dimineaţă.

Adăposturi de urgenţă şi centre de ajutor au fost deschise în mai multe oraşe din apropiere, dar majoritatea locuitorilor din Grindavik au rămas la prieteni sau rude, potrivit presei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grindavik,
vulcan,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.