O altă ţară va acorda BANI GRATIS cetăţenilor ei. Care este condiţia pentru a primi banii

Autor: Florin Casota, Bogdan Angheluţă Postat la 30 noiembrie 2017 475 afişări

Este o simplă propunere, dar una radicală - unora nu le place ideea ca guvernele să ofere bani în mod nediscriminatoriu. Alţii sunt îngrijoraţi din cauza faptului că un venit garantat ar putea să facă dificil găsirea de oameni care să îşi dorească joburi necesare, dar nepopulare

O altă ţară va acorda BANI GRATIS cetăţenilor ei. Care este condiţia pentru a primi banii

Canada testează venitul universal pentru a descoperi ce fel de impact va avea asupra şomerilor şi a celor cu venituri mici. În Ontario, Canada, autorităţile dau mii de dolari unui număr de 4000 de cetăţeni pentru a vedea cum le va afecta sănătatea, veniturile, productivitatea şi starea de bine.

Fiecare persoană inclusă în program va primi până la 17.000 de dolari pe an, în funcţie de celelalte venituri obţinute. Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să aibă între 18 şi 64 de ani şi să se aibă un venit modest. În urma înscrierilor, selecţia se va face aleatoriu.

Autorităţile spun că scopul principal este de a-i face pe oameni conştienţi de faptul că cei de la guvernare sunt alături de ei. Premisele sunt că fiecare persoană inclusă în program trebuie să îşi poată acoperi cheltuielile de bază, precum mâncarea, transportul, hainele sau utilităţile - fără a avea niciun fel de obligaţie.

Canada nu este prima ţară care testează această teorie şi deşi este prea devreme pentru a putea trage vreo concluzie, unele dintre persoanele care au beneficiat de bani au raportat schimbări pozitive semnificative. Tim Button, care lucra ca agent de pază înainte să se lovească la picior, spune că banii au făcut o diferenţă uriaşă. "M-a scos din depresie, mă simt mai sociabil", a spus el. Cu banii primiţi a reuşit să mănânce mai bine, să meargă la dentist şi să participe la un curs de reformare personală.

 Dave Cherkewski, 46 de ani, spune că suma suplimentară de 750 de dolari l-a ajutat să facă faţă bolii psihice care l-a lăsat fără un job în 2002.

 

Dacă experiementul va fi un succes atunci programul s-ar putea extinde în intreaga regiune Ontario (14,2 milioane - populatie) şi chiar în întreaga Canadă.

La începutul acestui an, Finlanda a demarat un experiment economic similar, potrivit BBC. Guvernul Finlandei va oferi bani timp de doi ani pentru 2000 de oameni, garantându-le astfel un venit minim.

Participanţii, selectaţi în mod aleatoriu din rândul persoanelor care primesc ajutoare sociale - vor primi fiecare câte 560 de euro pe lună şi vor continua să primească aceşti bani chiar dacă se angajează între timp.

Experimentul finlandez este cel mai mare din rândul celor similare, prin care se testează ce se întâmplă când o ţară decide să ofere cetăţenilor un venit garantat - politică ce este cunoscută drept   venitul universal de bază. ”Sperăm că acest venit minim va oferi oamenilor sentimentul securităţii financiare şi oportunitatea să-şi planifice vieţile”, spune Marjukka Turunen at Kela, agenţia de asigurări sociale a Finlandei, care derulează experimentul.

Este o simplă propunere, dar una radicală - unora nu le place ideea ca guvernele să ofere bani în mod nediscriminatoriu.  Alţii sunt îngrijoraţi din cauza faptului că un venit garantat ar putea să facă dificil găsirea de oameni care să îşi dorească joburi necesare, dar nepopulare, scrie BBC.

Astfel de experimente s-au mai derulat în lume pe parcursul istoriei: spre exemplu, Canada a făcut un experiment similar în anul 1960. În cadrul acestuia, statul oferea pentru 30% din populaţia micului oraş Dauphin, Manitoba, 15.000 de dolari. O analiză a experimentului făcută de Evelyn Forget, economist la Universitatea din Manitoba, a descoperit că rata de absolvire a liceului a crescut şi rata de spitalizare a scăzut cu 8,5%.

Rata angajării în rândul adulţilor nu s-a schimbat deloc. În pofida succesului aparent, acest experiment nu a fost repetat. S-ar putea ca lucrurile să fie diferite patru decenii mai târziu?

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.