O alianţă de 40 de ţări a decis să nu plătească răscumpărări infractorilor cibernetici

Autor: Petru Mazilu Postat la 31 octombrie 2023 112 afişări

40 de ţări dintr-o alianţă condusă de SUA intenţionează să semneze un angajament pentru a nu plăti niciodată răscumpărări infractorilor cibernetici şi pentru a lucra în vederea eliminării mecanismul de finanţare a hackerilor, a declarat marţi un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

O alianţă de 40 de ţări a decis să nu plătească răscumpărări infractorilor cibernetici

Iniţiativa internaţională vine în contextul în care numărul atacurilor de tip ransomware este în creştere la nivel mondial. SUA sunt de departe cele mai afectate, cu 46% din astfel de atacuri, a declarat Anne Neuberger, consilier adjunct pe probleme de securitate naţională al SUA în cadrul administraţiei Biden, potrivit Reuters.

În atacurile ransomware, hackerii criptează sistemele unei organizaţii şi cer plata unei răscumpărări în schimbul deblocării acestora. Adesea, aceştia fură date sensibile şi le folosesc pentru a şantaja victimele plăţile.

Noile iniţiative ale alianţei au ca scop eliminarea finanţării infractorilor printr-un mai bun schimb de informaţii despre conturile de plată a răscumpărărilor, a declarat Neuberger. Vor fi create două platforme de schimb de informaţii, una de către Lituania şi alta în comun de către Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Ţările partenere vor avea o „listă neagră" prin intermediul Departamentului de Trezorerie al SUA, care va include informaţii despre portofelele digitale folosite pentru a transfera plăţile de răscumpărare, a precizat Neuberger.

Ea a adăugat că se va folosi inteligenţa artificială pentru identificarea fondurilor ilicite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hackeri,
alianţă,
ţări

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.