Nuclearelectrica: Avem un plan de succesiune pe care puţine companii îl au. Am reuşit să aducem 500 de oameni noi în ultimul an

Autor: Roxana Petrescu, Alex Ciutacu Postat la 27 martie 2022 141 afişări

Forţa de muncă specializată este una dintre cele mai mari provocări pentru domeniul energetic, pentru prima dată accesul la finanţare nefiind la fel de dificil precum accesul la oameni calificaţi.

Nuclearelectrica: Avem un plan de succesiune pe care puţine companii îl au. Am reuşit să aducem 500 de oameni noi în ultimul an

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a încheiat 2021 cu venituri din exploatare de 3,2 mld. lei, în creştere cu 28%.

Forţa de muncă specializată este una dintre cele mai mari provocări pentru domeniul energetic, pentru prima dată accesul la finanţare nefiind la fel de dificil precum accesul la oameni calificaţi.

Nuclearelectrica însă, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, spune că are un plan de succesiune pus la punct astfel încât să poată susţine proiecte precum retehnologizarea Unităţii 1, demararea şantierului pentru unităţile 3 şi 4 sau implementarea proiectului de reactoare modulare de mici dimensiuni alături de americanii de la NuScale.

„Avem o echipă care serveşte compania de mulţi ani şi a făcut o treabă bună în sistemul de energie, iar acum vine o schimbare de generaţie şi nevoia de a aduce un plan de succesiune. Trebuie să admit că nu l-am văzut la multe companii, dar noi la Nuclearelectrica îl avem. Am reuşit să angajăm 500 de oameni în ultimul an, aducem în continuare oameni specializaţi care să ne ajute cu partea de training, cu dezvoltarea personalului critic, dar ne bazăm şi pe cei care sunt mai în vârstă, spre pensionare, ne bazăm şi pe ei pentru a ne ajuta în procesul de transfer de cunoştinţe“, a spus Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, în cadrul ZF Power Summit, eveniment care a avut loc în perioada 22-24 februarie.

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a încheiat 2021 cu venituri din exploatare de 3,2 mld. lei, în creştere cu 28%, în timp ce profitul net s-a majorat cu 45%, la 1,01 mld. lei, potrivit raportului financiar publicat joi la BVB.

Producţia totală a companiei s-a redus cu 1,7%, la 10.377 GWh.

„Legat de Unităţile 3 şi 4 suntem nerăbdători să mergem înainte, avansăm discuţiile cu Ministerul Energiei pentru a implementa un model de contracte pentru diferenţă (CfD), care va susţine structura de finanţare şi avansăm discuţiile pentru a susţine şi adecva finanţările“, a mai precizat Ghiţă. În linii mari, astfel de contracte prevăd ca producătorului de energie să-i fie garantat un preţ minim de vânzare. În situaţia în care preţul energiei pe piaţa liberă este mai mic decât acest nivel, atunci producătorul va primi diferenţa din partea consumatorilor prin intermediul facturilor la electricitate. Dacă preţul este mai mare, producătorul va returna diferenţa către consumatori.

La finalul anului 2020, a fost anunţat un acord România-SUA pentru centrala de la Cernavodă, suma care ar urma să fie investită în baza acestuia fiind de 8 miliarde de dolari. Acordul negociat în perioada 2019-2020 vizează dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, cooperarea în domenii precum reglementare, cercetare şi dezvoltare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi şi pregătirea personalului, potrivit informaţiilor cuprinse în expunerea de motive a documentului. În baza acestui acord însă, înainte de punerea în funcţiune a unor reactoare CANDU noi, România ar putea deveni prima ţară din lume unde se va implementa o tehnologie americană nouă, cea a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) livrată de grupul NuScale.

România, alături de partenerul american NuScale, ar vrea ca în 2027-2028 să finalizeze construcţia primului SMR comercial, deşi varianta demo, de test, din SUA ar trebui să fie gata în 2029.

„Nuclearelectrica a semnat un acord de parteneriat cu NuScale pentru a aduce unul dintre primele SMR cu o posibilitate de livrare până în 2027. Lucrăm la acest calendar, am făcut un parteneriat pentru a avansa tehnologia în România, în timp ce facem din România un hub de asamblare pentru aceste unităţi. În acelaşi timp, vom proiecta şi licenţia o centrală pentru propriile noastre nevoi de energie. Este nevoie de timp, trebuie să dezvoltăm proiectele în continuare şi să venim cu licenţierea în concordanţă cu toate standardele de siguranţă, standardele UE pentru mediu, standardele de siguranţă nucleară şi autorizaţii de construcţie“, a detaliat şeful Nuclearelectrica.

Pe lângă România, discuţiile americanilor de la NuScale pentru implementarea tehnologiei SMR sunt lansate atât cu jucători din Polonia, cât şi cu jucători din Bulgaria.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.