Noua Zeelaandă: Premierul Jacinda Ardern a anunţat că va demisiona

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 ianuarie 2023 21 afişări

Jacinda Ardern a anunţat că va demisiona luna viitoare din funcţia de prim-ministru al Noii Zeelande, spunând că nu mai are "suficient de mult în rezervor" pentru a conduce.

Noua Zeelaandă: Premierul Jacinda Ardern a anunţat că va demisiona

Ea va demisiona din funcţia de lider al Partidului Laburist cel târziu la 7 februarie. În zilele următoare vor avea loc alegeri pentru a determina cine o va înlocui.

Noua Zeelandă va organiza alegeri generale la 14 octombrie.

Ardern, în vârstă de 42 de ani, a declarat că şi-a luat timp să se gândească la viitorul său în timpul vacanţei de vară.

"Am sperat că voi găsi ceea ce am nevoie pentru a continua în această perioadă, dar, din păcate, nu am găsit şi aş face un deserviciu Noii Zeelande dacă aş continua", a declarat ea reporterilor.

Ardern a devenit cea mai tânără femeie şef de guvern din lume când a fost aleasă prim-ministru în 2017, la vârsta de 37 de ani. Un an mai târziu a devenit al doilea lider mondial ales care a născut în timpul mandatului.

Ea a condus Noua Zeelandă prin pandemia Covid-19 şi recesiunea care a urmat, în perioada atentatului din moscheea Christchurch şi a erupţiei vulcanice din insula White.

"Una este să-ţi conduci ţara pe timp de pace, alta este să o conduci în situaţii de criză", a spus ea. "Aceste evenimente... au fost obositoare din cauza greutăţii şi a naturii lor continue. Nu a existat niciun moment în care să se simtă că doar guvernăm."

Ardern a condus Partidul Laburist la o victorie electorală zdrobitoare în 2020, dar popularitatea sa internă a scăzut la noi minime în ultimele luni, potrivit sondajelor de opinie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
noua zeelandă,
demisie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.