Noile platforme Apple şi Disney ameninţă supremaţia Netflix: „Concurentul nostru este somnul”

Autor: Razvan Tupa Postat la 18 octombrie 2019 36 afişări

Netflix recunoaşte că va resimţi concurenţa viitoarelor platforme Apple şi Disney, după ani buni în care a susţinut că orice competiţie este bine venită şi că nu îi va afecta afacerea, notează Market Watch.

Şefii Netflix susţineau la începutul anului 2019 că ”pierdem mai mult în competiţia cu Fortnite decât cu HBO” şi chiar ”concurentul nostru este somnul, dacă vreţi”. Totuşi raportul trimis de companie acţionarilor miercuri arată că în ultima parte a anului este aşteptată o încetinire a creşterii numărului de abonaţi în ciuda unei serii întregă de noi titluri pregătite pentru lansarea pe platformă.

Astăzi considerăm că suntem la mai puţin de 10% din timpul petrecut în faţa ecranelor de americani (piaţa noastră cea mai matură) şi mult mai puţin din acest timp pentru dispozitivele mobile. Mulţi se concentrează asupra ”războaielor de streaming”, dar concurăm cu alte companii care oferă acest seviciu (Amazon, YouTube, Hulu) ca şi cu televiziunea liniară, de mai bine de un deceniu. Apariţia viitoarelor servicii de tipul Disney+, Apple TV+, HBO Max sau Peacock încinge concurenţa, dar domeniul rămâne de mică amploare în comparaţie cu televiziunea lineară. Chiar dacă noile servicii au câteva titluri extraordinare (mai ales titluri de catalog), niciunul nu are varietatea, diversitatea şi calitatea noilor programe originale pe care le producem noi în lume. Lansarea noilor servicii va fi zgomotoasă. S-ar putea să fie şi mici consecinţe asupra creşterii noastre în următorul termen şi am încercat să ţinem cont de asta în planificarea noastră. Pe termen lung, totuşi, ne aşteptăm să continuăm creşterea pe fondul forţei serviciilor noastre şi a oportunităţilor oferite de piaţă. De exemplu, creşterea noastră în Canada, unde Hulu nu există, are cifre asemănătoare celor din Statele Unite (unde Hulu deţine 30 de milioane de abonamente)”, se arată în documentul transmis acţionarilor.

În interviurile cu analişti care au avut loc miercuri, şefii Netflix au încercat să minimalizeze aceste afirmaţii. Spencer Neumann, CFO-director financiar al companiei, a admis totuşi că ”inevitabil va fi vorba de curiozitate şi noile oferte de servicii vor fi încercate”. Directorul general Reed Hastings a răspuns că ”Fundamental situaţia nu se schimbă. Disney va fi un concurent major, Apple e doar la început, dar probabil că şi ei vor avea nişte titluri importante. Dar, repet, toţi concurăm cu televiziunea liniară. Suntem la un nivel destul de mic faţă de televiziunea liniară”.

Netflix a anunţat 500.000 de abonaţi noi în Statele Unite, sub previziunile care ţinteau spre 800.000, arată techcrunch.com. La nivel internaţional, însă, cifra de 6,3 milioane de abonaţi adăugaţi a depăşit ţinta de 6,2 milioane pe care se conta. Problemele sunt legate mai ales de piaţa americană, unde primele nouă luni ale anului au adus 2,1 milioane de abonaţi noi, faţă de 4,1 în aceeaşi perioadă din 2018.

Printre sceptici se numără şi analistul Eric Haggstrom, de la eMarketer, care susţine că ”faptul că Netflix a arătat o creştere dezamăgitoare în condiţiile în care nu are concurenţă, e un semn rău pentru companie în 2020 şi în anii care urmează”.

Ne-am descurcat bine în primul deceniu de streaming. Ne pregăteam pentru acest val de concurenţi de o bună bucată de timp. De aceea am început să investim în producţii originale în 2012 şi ne-am extins agresiv de atunci atât în ceea ce priveşte tipurile de programe cât şi ţările producătoare cu ambiţia de a împărtăşi poveşti din toată lumea. În a patra parte a anului cu producţii ca The Crown, The Witcher, Klaus, The Irishman, The Two Popes, 6 Underground, şi multe alte titluri uluitoare suntem gata să concurăm pentru a câştiga mai mulţi utilizatori”, arată documentul trimis acţionarilor de Netflix.

Documentul poate fi consultat aici

Lansarea Apple TV+ şi Disney+ este aşteptată în luna noiembrie, iar cea platformei NBCUniversal, Peacock, este anunţată pentru luna aprilie 2020.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NETFLIX,
APPLE,
DISNEY

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.