Noi reguli privind dobândirea şi restituirea permisului de conducere

Autor: Petru Mazilu Postat la 13 august 2023 183 afişări

Noi reguli privind dobândirea şi restituirea permisului de conducere

MAI anunţă că duminică intră în vigoare noile condiţii de restituire a permisului de conducere şi de dobândire a permisului de conducere românesc de către şoferii care deţin permise eliberate de alte state

Modificările au fost incluse într-o ordonanţă aprobată de Guvern în urmă cu trei zile.

„Cetăţenii care deţin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obţinerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei şcoli de şoferi, cum prevedea legislaţia până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităţilor din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea că a fost obţinut un nou permis de conducere în România”, a anunţat MAI.

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reşedinţă sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă ţară. Până în prezent, acest lucru era permis doar cetăţenilor care aveau reşedinţa sau domiciliul în România.

O altă modificare importantă este „introducerea posibilităţii restituirii permisului de conducere - reţinut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenţei unor substanţe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituţiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenţa din organism a substanţelor psihoactive”. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
modificări,
permise,
maşini

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.