Niţu: În cazul lui Turcescu, PICCJ nu s-a sesizat din oficiu deoarece nu s-au constatat infracţiuni

Autor: Roxana Alexe Postat la 02 octombrie 2014 26 afişări

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) nu s-a sesizat din oficiu în cazul lui Robert Turcescu, deoarece declaraţiile acestuia, în care a arătat că a fost ofiţer acoperit, "nu sunt de natură să constituie infracţiuni", a declarat, joi, procurorul general al României, Tiberiu Niţu.

"În ceea ce priveşte decizia privind declaraţiile jurnalistului (Robert Turcescu, n.r.), nu ne-am sesizat din oficiu, întrucât am apreciat că acele împrejurări nu sunt de natură să constituie infracţiuni", a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă în cazul sesizării parlamentarilor Ilie Năstase şi Mădălin Voicu, pe acelaşi subiect privind declaţiile lui Robert Turcescu, a fost luată vreo decizie, procurorul general a spus că în acest caz nu a fost făcută o plângere, ci i s-a cerut să analizeze situaţia şi să apere siguranţa naţională.

"O decizie faţă de sesizarea domnilor nu e de luat. Domnii m-au sesizat ş m-au rugat să am grijă să veghez ca siguranţa naţională să fie apărată şi să analizez situaţia creată. Nu au făcut o plângere şi nu mi-au cerut nimic. Pur şi simplu, în calitate de parlamentari, mi-au solicitat să verific şi să apăr siguranţa naţională", a adăugat Tiberiu Niţu.

Procurorul general al României declara, în 23 septembrie, că Parchetul instanţei supreme evaluează situaţia în cazul lui Robert Turcescu, după ce acesta a dezvăluit că a fost ofiţer acoperit, iar dacă aceasta este de natură să constituie sau să ducă la concluzia că sunt indicii în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni, PICCJ se va sesiza.

În 26 septembrie, senatorul PC Ilie Năstase şi deputatul PSD Mădălin Voicu au depus, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o sesizare în cazul lui Robert Turcescu.

În sesizare, Ilie Năstase şi Mădălin Voicu îi cer procurorului general al României să le comunice dacă PICCJ a verificat documentele şi materialele prezentate de Robert Turcescu.

"Datorită faptului că în ultima perioadă au apărut date şi informaţii legate de declaraţiile dl. Turcescu Robert Nicolae, care a făcut un autodenunţ în legătură cu calitatea sa de ofiţer acoperit, vă rugăm să ne comunicaţi dacă Parchetul General, pe care cu onoare îl conduceţi, a verificat documentele şi materialele prezentate de către dl. Turcescu. Considerăm, dl. procuror general, că este nevoie de lămuriri şi clarificări pentru a preveni o eventuală încălcare a prevederilor unor legi ce pun în pericol siguranţa naţională. (...)", au arătat cei doi parlamentari în documentul citat.

La ieşirea din sediul Parchetului, Ilie Năstase şi Mădălin Voicu au declarat că sunt interesaţi de această situaţie, care ar putea deveni periculoasă în contextul în care ţine de siguranţa naţională a statului.

Mădălin Voicu preciza atunci că nu au depus o plângere penală la Parchet, ci o sesizare prin care se încearcă să se găsească la Parchetul instanţei supreme un răspuns "mult mai aproape de un adevăr palpabil", pentru că altfel s-ar putea vorbi de oricine că este ofiţer acoperit. Mădălin Voicu spunea că nu vor să fie divulgate nume, ci, dacă există o situaţie, să se verifice dacă ceea ce spune Turcescu este adevărat.

În 21 septembrie, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată "Mărturise şi spovedanie" a fost însoţită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa şi două ştate de plată. Pe livretul militar apare ştampila MApN - UM 02515.

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a scris acesta.

În seara aceleiaşi zile, într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituţii ar fi fost ofiţer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în faţa judecătorului să spună tot ceea ce ştie despre aceste documente. Robert Turcescu a anunţat totodată că se retrage din presă.

MApN arăta, în 22 septembrie, că nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu, ministerul precizând că aplică legile ţării şi că, dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe.

"În legătură cu informaţiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spaţiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe", se arăta într-un comunicat al MApN.

În anul 2012, Ministerul Apărării Naţionale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foşti miniştri, primari, preşedinţi, alţi jurnalişti. Atunci, Robert Turcescu, a susţinut, într-o scrisoare adresată MApN, că pentru el acest lucru reprezintă o „regretabilă eroare” şi solicită de urgenţă „îndreptarea acestei situaţii prin revenirea la starea de fapt: cetăţean român care nu şi-a satisfăcut stagiul militar şi, prin urmare, nu poate aparţine corpului ofiţeresc al Armatei Române”. Robert Turcescu spunea, că în situaţia în care nu i se va anula gradul primit „în mod accidental”, va „acţiona în judecată MApN pentru prejudicii grave de imagine şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest lucru".

MApN a dat publicităţii în august 2012 o listă cu cei cărora le-au fost acordate grade militare în perioada 2010-2012 şi pentru care s-au înregistrat nereguli, în care apăreau inclusiv politicieni, sportivi renumiţi şi în care se regăsea şi numele lui Robert Turcescu. Ulterior, ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NIŢU,
TURCESCU,
PARCHET
/actualitate/nitu-in-cazul-lui-turcescu-piccj-nu-s-a-sesizat-din-oficiu-deoarece-nu-s-au-constatat-infractiuni-13360846
13360846
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.