Niculae Bădălău, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi dare de mită

Autor: Laura Buciu Postat la 16 decembrie 2022 42 afişări

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi a României, Niculae Bădălău a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi dare de mită în formă continuată, potrivit unui comunicat transmis vineri de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Niculae Bădălău, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi dare de mită

Procurorii din cadrul DNA – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită în formă continuată.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi o altă persoană fizică, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

„În zilele de 9 august 2022 şi 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăţi administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA. În schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înţeleagă că are influenţă, să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, arată DNA în rechizitoriu.

Potrivvit DNA, la data de 19 noiembrie 2022, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menţionat mai sus, dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bădălău,
judecată,
trimitere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.