Nici Italia nu mai e ce a fost: Italienii pleacă în masă din ţară în cel mai mare exod din ultimii 30 de ani

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 februarie 2019 244 afişări

Nici Italia nu mai e ce a fost: Italienii pleacă în masă din ţară în cel mai mare exod din ultimii 30 de ani

Italienii emigrează în număr record în timp ce natalitatea a scăzut la minimul istoric al ţării, contribuind la micşorarea şi îmbătrânirea populaţiei în a treia cea mai mare eocnomie a zonei euro, potrivit Financial Times.

Biroul naţional de statistică a transmis astăzi că populaţia s-a redus cu încă 90.000 de oameni anul trecut, al patrulea an consecutiv în care înregistrează declin, populaţia fiind estimată la 60,4 milioane persoane.

Natalitatea a scăzut la 449.000 de persoane, cu 128.000 mai puţin decât în 2008, potrivit cifrelor.

Circa 160.000 de italieni s-au mutat peste graniţe în 2018, cel mai mare număr de emigranţi din 1981 până în prezent, şi cu 3% mai mult decât anul anterior.

Aşa-numitul exod al talentelor este probabil mai ridicat decât estimările oficialilor, deoarece mulţi nu se înregistrează ca emigranţi pentru a nu-şi pierde beneficiile medicale şi alte drepturi pe care le au în Italia.

„În timp ce câteva reforme din trecut au fost acceptate pentru a spori competitivitatea, acţiunile recente ale guvernului nu par să dea semne în această direcţie, lăsând ţara cu o serie de probleme structurale: o populaţie îmbătrânită şi un nivel mai scăzut de educaţie în rândul muncitorilor din ţară, ceea ce nu va ajuta potenţiala creştere economică”, spune Nicola Nobile, economist în cadrul Oxford Economics.

Din 2015, când populaţia Italiei a atins un vârf, numărul persoanelor peste 65 de ani a crescut cu 560.000 de persoane, în timp ce numărul persoanelor cu drept de muncă a scăzut tot cu aproape jumătate de milion de oameni.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
populatie,
crestere,
italieni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.