Munca de acasă a dus la creşterea excepţională a traficului de internet fix anul trecut, cu 51% faţă de 2019, în timp ce pe zona de internet mobil ritmul a fost mai mic raportat la anii anteriori

Autor: Roxana Rosu Postat la 02 iunie 2021 17 afişări

Munca de acasă a dus la creşterea excepţională a traficului de internet fix anul trecut, cu 51% faţă de 2019, în timp ce pe zona de internet mobil ritmul a fost mai mic raportat la anii anteriori

Traficul de internet fix a crescut cu 51% anul trecut, cel mai mare avans din ultimii ani, impulsionat de criza sanitară, în timp ce traficul de internet mobil s-a majorat cu 30%, mai mică comparativ cu anii precedenţi, arată datele ANCOM.

În total, la finele lui 2020, în România erau 5,7 milioane de conexiuni la internet fix (+8% evoluţie anuală), dintre care 4,5 milioane, adică aproape 80%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză (peste 100 Mbps).

În condiţiile în care restricţiile impuse de pandemie au făcut ca mare parte din angajaţi să lucreze de acasă, traficul total de internet fix a înregistrat o creştere excepţională în  2020 (+51%), traficul mediu lunar de internet fix/locuitor fiind de 44 GB/lună.

La nivel naţional, în medie, 7 din 10 gospodării deţin o conexiune de internet fix, adică 8/10 gospodării urbane şi 6/10 gospodării rurale; acest decalaj s-a redus pe parcursul lui 2020, ritmul de creştere al numărului de conexiuni din rural (+16%) fiind mult peste cel din urban (+4%).

Raportat la numărul de conexiuni la internet fix, reţeaua RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 59%, Grupul Telekom 19%, ceilalţi furnizori însumând 22%.

Pe zona de internet mobil, numărul de conexiuni active s-a majorat cu 3% anul trecut, la 20,4 milioane, din care două treimi (13,6 milioane) sunt conexiuni 4G sau 5G (+13%).

Traficul total de internet mobil a crescut cu 30%, iar media lunară a ajuns la 4,9 GB/ locuitor.  

Topul furnizorilor este condus de Orange, cu o cotă de piaţă de 39%, urmat de Vodafone cu 25%, ceilalţi furnizori însumând 36%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
crestere,
trafic

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.