Moscova îşi continuă şantajul: Vladimir Putin a semnat un ordin executiv prin care dă Rusiei autoritatea de a opri exporturile către ţările „neprietenoase”

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 mai 2022 59 afişări

Moscova îşi continuă şantajul: Vladimir Putin a semnat un ordin executiv prin care dă Rusiei autoritatea de a opri exporturile către ţările „neprietenoase”

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un ordin executiv prin care îi permite Rusiei să oprească exporturile şi să anuleze contractele existente pentru persoanele şi entităţile aflate pe o viitoare listă de sancţiuni, scrie Business Insider.

Directiva amplă urmăreşte „să protejeze interesele naţionale ale Federaţiei Ruse ca răspuns la acţiunile neprietenoase, care contravin dreptului internaţional, întreprinse de SUA şi cărora li s-au alăturat alte state străine şi organizaţii internaţionale”, potrivit unui document postat pe site-ul prezidenţial al Rusiei. 

„Acţiunile neprietenoase” au lipsit Rusia, cetăţenii săi şi persoanele juridice de drepturile lor de proprietate, potrivit documentului.

Ordinul lui Putin a intrat în vigoare marţi. De asemenea, el a ordonat guvernului rus să întocmească o listă de sancţiuni în următoarele zece zile.

Ordinul executiv al lui Putin a venit în vreme ce economia Rusiei este pregătită pentru cea mai mare contracţie din ultimii 30 de ani, pe fondul sancţiunilor puternice din partea Occidentului.

Diverse agenţii guvernamentale ruse estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu 8% până la peste 10% în acest an, potrivit Interfax, citând declaraţiile fostului ministru de finanţe Alexei Kudrin. Comparativ, Banca Mondială se aşteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu 11,2% în 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.