Moneda de 50 de bani va schimba întreaga ţară

Postat la 04 decembrie 2023 238 afişări

Moneda de 50 de bani va schimba întreaga ţară

Sistemul Garanţie-Returnare a fost lansat oficial în România şi va produce modificări profunde. Vor fi create noi locuri de muncă, cantitatea de ambalaje care ajung la gropile de gunoi va scădea drastic şi – poate cel mai important – se va schimba mentalitatea românilor, întrucât grija pentru mediu va câştiga tot mai mult teren. Personajul simbolic este moneda de 50 de bani.

Pas cu pas, schimbarea îşi va croi drum în obiceiuri de consum şi de a returna ambalajele, pe rafturile magazinelor vor apărea băuturi cu simbolul SGR, Ambalaj cu Garanţie. De ce? Pentru că a fost lansat oficial în România Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), prin care românii vor plăti o garanţie de 50 de bani de fiecare dată când vor cumpăra orice băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu simbolul Ambalaj cu garanţie.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România, iar în schimbul ambalajului gol, va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acel loc.

Simbolul Ambalaj cu Garanţie se va regăsi pe produsele parte din SGR, care vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni, în funcţie de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piaţă. „Recomandăm tututor românilor să caute cu atenţie marcajul Ambalaj cu Garanţie pentru că doar acestea vor fi acceptate în punctele de returnare SGR. Restul de ambalaje, non SGR, nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanţie”, declară reprezentanţii RetuRO, care administrează în România Sistemul Garanţie-Returnare. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată şi până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiţionale. Etichetarea şi introducerea noilor stocuri de ambalaje SGR pe piaţă va fi un proces treptat, pentru că anul 2024 va include o perioadă de tranziţie pentru stocurile existente.

Ambalajele purtătoare de garanţie trebuie însă ca la returnare să fie intacte, nedegradate şi nedeformate, adică să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca ele să poată fi scanate după formă şi dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare şi sortare. În plus, recipientele trebuie să fie golite, dar nu este necesar să fie spălate. „Orice cantitate de lichid care rămâne în aceste recipiente le afectează greutatea şi există posibilitatea ca ele să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate şi cântărite. Desigur, există o marjă de greutate, dar este recomandat ca ambalajele de băuturi să fie golite complet, pentru a fi siguri de recuperarea garanţiei”, explică reprezentanţii RetuRO. Eticheta trebuie să fie vizibilă şi intactă pentru că aceasta va avea imprimate simbolul SGR şi codul de bare specific. În lipsa acestor elemente de identificare, ambalajele nu beneficiază de garanţie şi nu pot fi preluate prin Sistemul Garanţie-Returnare. Altfel spus, doar pentru ambalajele care respectă aceste criterii poate fi recuperată garanţia de 50 de bani.


Simbolul Ambalaj cu Garanţie se va regăsi pe produsele parte din SGR, care vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni, în funcţie de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piaţă.


Cum va fi realizată colectarea ambalajelor SGR? Există două variante. Pe de o parte, prin colectare manuală - ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului şi cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.

A doua variantă este prin colectare automată - ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care aceştia, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului şi cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.

Ce vom câştiga de pe urma Sistemul Garanţie-Returnare? „Cel mai mare proiect de economie circulară din România va face ţara mai verde, mai curată şi mai responsabilă.

Intenţionăm să recuperăm aproximativ 7 miliarde de ambalaje de pe piaţă în fiecare an.

Proiectul va transforma comportamentul de reciclare al celor 19 milioane de români”, afirmă reprezentanţii RetuRO.

Astfel, un alt efect pe care îl va produce SGR este protejarea mediului înconjurător, ambalajele colectate prin SGR fiind redirecţionate de la groapa de gunoi sau din natură.

Nu în ultimul rând, SGR va produce noi locuri de muncă. „Obiectivul nostru este să atingem pragul de 600 de angajaţi până la finalul anului viitor. Dintre aceştia, cel puţin 500 îşi vor desfăşura activitatea în punctele de lucru care vor fi deschise în toată ţara”, conform reprezentanţilor RetuRO.

Compania a inaugurat oficial primul centru regional pentru numărare şi sortare, în judeţul Cluj. Centrul regional din Bonţida, primul de acest fel din cele 17 ce urmează să fie deschise de către RetuRO, reprezintă esenţa schimbării culturale şi structurale pe care o va aduce SGR în România. RetuRO a început lucrările la a doua fabrică din Giarmata, judeţul Timiş, unde se va realiza sortarea şi numărarea ambalajelor şi se pregăteşte să deschidă a treia fabrică regională în localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ECONOMIE CIRCULARA,
SGR,
bauturi,
colectare,
ambalaje

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.