Miting: Macron avertizează la derapaje electorale asemănătoare Brexit-ului

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2022 46 afişări

Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat asupra riscului unei răsturnări de situaţie în stilul Brexit, în cadrul singurului său miting de campanie înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, în încercarea de a convinge alegătorii descurajaţi şi de a revigora o campanie lipsită de vitalitate.

Miting: Macron avertizează la derapaje electorale asemănătoare Brexit-ului

Conform Reuters, cu aproximativ o săptămână înainte de scrutinul din 10 aprilie, Macron se află în defensivă, în condiţiile în care liderul de extremă dreapta Marine Le Pen a revenit în sondaje, iar cursa se strânge între cei doi favoriţi pentru turul crucial din 24 aprilie.

"Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu Brexit şi cu atâtea alte alegeri: ceea ce părea improbabil s-a întâmplat de fapt", a declarat Macron în faţa unei mulţimi de susţinători care fluturau steaguri. "Nimic nu este imposibil".

"Pericolul extremismului a atins noi culmi pentru că, în ultimele luni şi ani, ura, adevărurile alternative au fost normalizate", a spus el. "Ne-am obişnuit să vedem la emisiunile TV autori antisemiţi şi rasişti".

Deşi se preconizează în continuare că va câştiga al doilea mandat, Macron a pierdut teren în sondaje, o scădere pe care unii consilieri o atribuie unui manifest care include măsuri dure şi conservatoare, cum ar fi creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Alţii au criticat, de asemenea, o campanie care a început târziu şi căreia i-a lipsit "magia".

După o intrare ca a unui star rock pe scena unui stadion cu 35.000 de locuri din afara Parisului, Macron şi-a început discursul de două ore cu o listă lungă de realizări şi promisiuni de a crea locuri de muncă în spitale şi azile de bătrâni, într-o încercare clară de a convinge alegătorii de centru-stânga care, potrivit sondajelor, ar putea să se abţină.

El a rămas fidel programului său reformist, spunând că francezii vor trebui să muncească mai mult timp, deoarece a refuzat să majoreze taxele şi să crească datoria publică, care a crescut la 102% din PIB în timpul pandemiei.

"Nu ascund faptul că va trebui să muncim mai mult", a spus Macron, atacându-i pe contracandidaţi precum Le Pen şi candidatul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon, care au promis să reducă vârsta de pensionare la 60 de ani.

"Nu-i credeţi pe cei care spun că vor reduce vârsta de pensionare la 60 sau 62 de ani şi că totul va fi în regulă. Nu este adevărat", a adăugat el.

La mitingul la care au participat circa 30.000 de susţinători au participat foşti prim-miniştri de stânga şi de dreapta şi alţi oficiali ai partidului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
macron,
miting,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.