Mircea Georgescu, Huennebeck România: Dacă până acum sectorul imobiliar era foarte efervescent, în prezent atenţia se mută pe zona de infrastructură

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 27 martie 2022 108 afişări

Stabilizarea preţurilor la lemn şi la oţel este principala necesitate în rândul companiilor din con­struc­ţii, care ar putea să dispună astfel de mai multă predicta­bi­li­ta­te, este de părere Mircea Georgescu, ma­na­ging director al Huennebeck România, com­panie cu activităţi în zona de sisteme de co­frare şi eşafodaj, parte a unui grup german.

Mircea Georgescu, Huennebeck România: Dacă până acum sectorul imobiliar era foarte efervescent, în prezent atenţia se mută pe zona de infrastructură

Piaţa închirierilor de cofraje este în strânsă legătură cu cea a construcţiilor, astfel că anul 2021 a adus pentru Huennebeck România o creştere semnificativă, în special pe segmentul proiectelor de infrastructură, în care s-au înscris circa 40% din proiectele desfăşurate în 2021 de Huennebeck România.

Stabilizarea preţurilor la lemn şi la oţel este principala necesitate în rândul companiilor din con­struc­ţii, care ar putea să dispună astfel de mai multă predicta­bi­li­ta­te, este de părere Mircea Georgescu, ma­na­ging director al Huennebeck România, com­panie cu activităţi în zona de sisteme de co­frare şi eşafodaj, parte a unui grup german.

„În general, cele mai grele provocări sunt acelea pe care noi nu le putem controla în mod direct. În domeniul nostru, modul în care evoluează preţul la materia primă (lemn, aluminiu, oţel) sau disponibilitatea şi cos­tul forţei de muncă au un rol semnifi­ca­tiv. Eu cred că stabilitatea acestor doi indi­ca­tori va asigura un climat favorabil pentru toate companiile din sectorul de construcţii astfel încât ele să-şi îndeplinească toate obiectivele de performanţă în anul 2022.“

Piaţa închirierilor de cofraje este în strân­să legătură cu cea a construcţiilor, astf­el că anul 2021 a adus pentru Huennebeck Ro­mânia o creştere semnificativă, în special pe segmentul proiectelor de infrastructură, în care s-au înscris circa 40% din proiectele des­fă­şurate în 2021 de Huennebeck Româ­nia. Aceste tipuri de lucrări au fost cu 10% mai mul­te comparativ cu anul anterior, majo­ritatea fiind reprezentate de proiecte rutiere.

„Creşterea raportată pe zona proiec­telor de infrastructură a fost determinată nu doar de majorarea sumelor alocate de stat în construcţii majore, ci şi de impactul pan­demiei de COVID-19 asupra investiţi­ilor pe piaţa imobiliară rezidenţială şi de bi­rouri. Majoritatea investitorilor au fost mai prudenţi şi au amânat anumite in­vestiţii, aceasta fiind tendinţa pe care com­pania o preconizează şi pentru următoarele luni“, spune Mircea Georgescu.

În ceea ce priveşte principalele pro­vo­cări ale anului trecut, implicarea în mari pro­iecte de infrastrutură a necesitat furni­za­rea de cantităţi mari de cofraj şi eşafodaj într-un timp foarte scurt, iar compania a ex­perimentat şi o presiune foarte mare pe preţ şi pe reducerea timpilor de execuţie. Prin­tre cele mai importante proiecte în care Huennebeck este implicată în 2022 se nu­mără realizarea viaductului Tălmăcel de pe tronsonul de autostradă Sibiu-Boiţa şi a Drumului Expres Craiova-Piteşti.

Ca planuri de investiţii, compania va di­rec­ţiona bani în acest an către înnoirea echi­pamentelor existente deja în flotă şi inclu­derea unor sisteme noi, dedicate pro­iec­telor de infrastructură.

„Piaţa construcţiilor din România este în creştere. Dacă până acum sectorul imo­bi­­liar era foarte efervescent, în prezent aten­­ţia se mută pe zona de infrastructură. Lu­cră­­rile din acest segment sunt mult mai com­­plexe, motiv pentru care şi sistemele uti­li­zate sunt specifice. Dacă în zona imo­biliară vorbim de sisteme de cofrare clasice, în sectorul de infrastructură sistemele de co­fraj utilizate necesită asistenţă detaliată şi con­stantă, dar şi o atenţie sporită, în timp ce acestea sunt asamblate şi ulterior date spre exploatare.“

Astfel, pentru 2022, Mircea Georgescu estimează că proiectele de infrastructură vor avea cea mai mare pondere în afacerile companiei.

„Noi estimăm că acea creştere pe care am avut-o în anii anteriori va continua şi pe parcursul anului 2022.“

În 2020, cel mai recent an pentru care există date publice, Huennebeck România a avut afaceri de 87,9 milioane de lei, similar cu anul precedent.

Huennebeck România deţine un punct de lucru lângă Bucureşti (Rudeni) şi unul în apropiere de Cluj-Napoca (Căpuşu Mare), care cumulează 80 de angajaţi şi deservesc clienţi din toată ţara.

Volumul proiectelor din Bucureşti şi centrul ţării reprezintă aproximativ 65% din totalul livrărilor companiei, aici fiind concentrate cele mai importante proiecte din piaţa rezidenţială şi office din România, potrivit celor mai recente date.

Compania colaborează cu platforme industriale din sectorul energetic şi petrochimic în vederea realizării lucrărilor de mentenanţă (izolaţii, vopsiri) şi revizii tehnologice. Hunnebeck se adresează însă preponderent firmelor de construcţii active pe piaţa din România, precum şi dezvoltatorilor imobiliari sau beneficiarilor de proiecte imobiliare. Printre clienţii companiei se numără Azomureş şi Petromidia.

Hunnebeck România este filiala locală a grupului Brand Energy & Infrastructure Services, furnizor de servicii de specialitate pentru pieţele internaţionale de energie, industrie şi infrastructură. Grupul german are afaceri de cinci miliarde de dolari şi 32.000 de angajaţi în peste 30 de ţări.

Compania din România a livrat produse pentru proiecte precum pasajul Mihai Bravu din Capitală, autostrăzile Lugoj - Deva şi Timişoara - Lugoj, reabilitarea căilor ferate Frontieră - Curtici - Arad şi Sighişoara - Aţel, centura de sud a municipiului Craiova, precum şi mai multe staţii de epurare în localităţi precum Titu, Vatra Dornei sau Sfântu Gheorghe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
infrastructura,
proiecte,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.