Ministrul muncii Marius Budăi a demisionat. Demisia/demiterea ministrului Gabriela Firea rămâne o chestiune de zile

Autor: Iulian Anghel Postat la 13 iulie 2023 217 afişări

Ministrul muncii Marius Budăi a demisionat. Demisia/demiterea ministrului Gabriela Firea rămâne o chestiune de zile

Marius Budăi, ca ministru, era direct responsabil de controlul la căminele de bătrâni din Ilfov şi de aiurea. A spus că nu ştia nimic, deşi a fost sesizat de vecini şi ONG-uri că oamenii din orfelinate cereau trecătorilor mâncare la gard. Gabriela Firea, ministrul familiei, şi-a închis cariera politică aici pentru că sora ei era şefa unei agenţii a statului care trebuia să controleze azilele, prietena ei era şefa a unui astfel de azil iar soţul ei este primarul oraşului Voluntari acolo unde erau două din cele trei orfelinate numite de  presă „orfelinatele groazei”. Toţi ar fi trebuit să ştie, niciunul nu a făcut nimic.

♦ După controalele din ultimele zile la azilele de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, au mai fost demişi preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, vicepreşedintele instituţiei şi directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), instituţiile cu rol de control în domeniul asistenţei sociale.

Marius Budăi, ca ministru, era direct responsabil de controlul la căminele de bătrâni din Ilfov şi de aiurea. A spus că nu ştia nimic, deşi a fost sesizat de vecini şi ONG-uri că oamenii din orfelinate cereau trecătorilor mâncare la gard. Gabriela Firea, ministrul familiei, şi-a închis cariera politică aici pentru că sora ei era şefa unei agenţii a statului care trebuia să controleze azilele, prietena ei era şefa a unui astfel de azil iar soţul ei este primarul oraşului Voluntari acolo unde erau două din cele trei orfelinate numite de  presă „orfelinatele groazei”. Toţi ar fi trebuit să ştie, niciunul nu a făcut nimic.

„Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun gram de empatie, de compasiune. Aşa ceva se va sfârşi, oricât de multe şi de dure schimbări va trebui să facem. Am avut azi dimineaţă o discuţie cu ministrul muncii Marius Budăi, care m-a anunţat despre decizia de a-şi da demisia la finalul acestei şedinţe. Este un gest de onoare pentru care îi mulţumesc şi sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic”, a spus premierul Marian Ciolacu la începutul şedinţei de guvern de ieri.

Nu este deloc o demisie de onoare pentru că Budăi este ministrul care a rupt protocolul cu Centrul de Resurse Juridice, organizaţia neguvernamentală care a sesizat instituţiile statului, inclusiv pe fostul premier liberal Nicolae Ciucă, cu privire la abuzurile din căminele de bătrâni din Voluntari.

Aşa că Firea va demisiona sau va fi, în ciuda poziţiei ei foarte înalte în PSD, demisă şi asta va însemna sfârşitul carierei ei politice. Pentru că PSD nu-şi permite să piardă atâtea puncte electorale pentru cineva intrat relativ recent în partid. Pentru că scandalul este imens. Şocul public este imens. Oamenii sunt fundamental buni chiar dacă votează într-un fel sau altul. Firea nu are cum să mai rămânăn în viaţa publică. PSD l-a executat pe Adrian Năstase rapid. Năstase a fost cel mai bun preşedinte al PSD şi cel mai influent. Când a căzut în dizgraţie şefii mai mici de felul lui Ciolacu, actualul premier, l-au executat.

Reporterul ZF a fost în biroul sefului PSD în momentul în care sefii mai tineri punea la cale debarcarea lui Ion Iliescu, „Bartânul”, cum în numeau. Iar Ilescu zicea că nu va ieşi din politică decât cu picioarele înainte. Dacă micii pesedişti i-au executat pe invincibilul  Iliescu şi pe puternicul Năstase, Firea nu are nicio şansă. Pentru că PSD funcţionează cum funcţionau partidele comuniste: cât eşti util partidului, rămâi. Când nu mai eşti, mori.  Acum Firea nu mai este utilă partidului, este o piatră de moară atârnată de gâtul lui Marian Ciolacu. Iluzia că va recâştiga Primăria Capitalei sau că va avea succes la prezidenţiale este de râs.

La începutul săptămânii, Budăi spunea că demisia lui după scandalul din azile nu contează. Întrebat de jurnalişti dacă s-a gândit să demisioneze în acest context, Marius Budăi a răspuns: „Mulţumesc frumos de întrebare”.

Marius Budăi a venit poziţia de ministru al muncii în noiembrie 2021, când a înlocuit-o pe Raluca Turcan. Mandatul său a fost reînnoit în noul guvern condus de Marcel Ciolacu, învestit la jumătatea lunii iunie a acestui an. Budăi a mai fost ministru al muncii şi în guvernul condus de Viorica Dăncilă, în perioada 2018 – 2019.

Fostul ministru al muncii a lucrat pentru o mare parte din activitatea sa profesională în sistemul de pensii, în Casa Judeţeană de Pensii Botoşani. Marius Budăi este licenţiat în economie, diplomă obţinută de la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti la vârsta de 36 de ani.

Săptămâna trecută, Poliţia Română şi DIICOT au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din judeţul Ilfov unde 100 de persoane erau ţinute în condiţii de igienă precare, flămânde şi fără îngrijire medicală.

După controalele ce au avut loc de atunci, autorităţile au mai descoperit multe alte azile cu nereguli. După descoperirile din azilele de bătrâni controlate de autorităţi în ultimele zile, premierul Marcel Ciolacu i-a demis pe preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, pe vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun, şi pe Cristina Elena Anton, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), instituţiile cu rol de control în domeniul asistenţei sociale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Marius Budai,
ministrul muncii,
demisie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.