Ministerul Sănătăţii trece la sancţiuni. Reprezentantul unui centru de vaccinare din Rădăuţi, Suceava, sancţionat pentru că au fost vaccinate 563 de persoane eligibile etapei a treia

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 28 ianuarie 2021 31 afişări

Ministerul Sănătăţii trece la sancţiuni. Reprezentantul unui centru de vaccinare din Rădăuţi, Suceava, sancţionat pentru că au fost vaccinate 563 de persoane eligibile etapei a treia

​Ministerul Sănătăţii a anunţat sancţiuni la un centru de vaccinare din cadrul spitalului Rădăuţi, Suceava, acolo unde nu s-au respectat normele din strategia naţională de vaccinare, iar 563 de persoane din categoria a treia de vaccinare, care încă nu a început, au fost vaccinate în perioada 15-23 ianuarie.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat de ieri controale în rândul mai multor centre din subordinea ministerului Sănătăţii, precizând că peste 1.300 de persoane au „sărit rândul” la vaccinare.

„La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicaţia Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienţi programati pentru ziua în curs. Listele cu pacienţi pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către  directorul medical al spitalului şi redirecţionate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienţilor programaţi. În centrul de vaccinare pacienţii au fost primiţi în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienţilor programaţi de medicul de familie, pe baza declaraţiei acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Medicul coordonator al centrului a fost amendat cu 5.000 de lei, iar inspectorii sanitari au recomandat instruirea personalului centrului pentru a utiliza mijloacele informatice.

Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienţi programaţi si au constatat că sunt pacienţi în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie  trecută categoria populaţională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare), a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

În Rădăuţi nu sunt alte centre comunitare deschise, iar centrul în care autorităţile au găsit problemele a fost iniţial stabilit pentru prima etapă de vaccinare. Ulterior, activitatea a fost prelungită pentru persoanele eligibile pentru etapa a doua.

„S-a mai constatat că, centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare şi pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotaţie”, mai arată comunicatul ministerului Sănătăţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.