Ministerul Sănătăţii, precizări cu privire la decesele provocate de infecţii intraspitaliceşti

Autor: Cosmin Pirv Postat la 19 octombrie 2022 43 afişări

Ministerul Sănătăţii arată printr-un comunicat, emis miercuri, că la Târgu Mureş germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter şi că la Cluj-Napoca s-a înregistrat un deces al un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

Ministerul Sănătăţii, precizări cu privire la decesele provocate de infecţii intraspitaliceşti

Ministerul Sănătăţii susţine că a fost informat în 14 octombrie despre existenţa unui focar de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.

„Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de terapie intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice”, arată ministerul în comunicat.

Conform acestuia, au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate; a început curăţenia şi dezinfecţia secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical.

De asemenea, s-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor.

Rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de terapie intensivă au fost negative.

„La cererea Ministerului Sănătăţii, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj -Napoca, au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, arată MS.

Ministerul Sănătăţii precizează că este conştient de importanţa problematicii IAAM în spitalele din România şi a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice. Ministerul anunţă că face demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele din România, „însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infecţii,
cluj,
târgu mureş

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.