Ministerul Mediului acordă tichete de reducere de 12.000 de lei pentru achiziţionarea de automobile electrice

Autor: Laura Mitran Postat la 11 octombrie 2013 58 afişări

Cei interesaţi de achiziţionarea unui automobil electric pot aplica la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru obţinerea unei reduceri de 12.000 de lei, fiind disponibile 100 de tichete de reducere, în cadrul unui nou program al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

Ministerul Mediului acordă tichete de reducere de 12.000 de lei pentru achiziţionarea de automobile electrice

Cei interesaţi de achiziţionarea unui automobil electric pot aplica la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru obţinerea unei reduceri de 12.000 de lei, fiind disponibile 100 de tichete de reducere, în cadrul unui nou program al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

Ordinul ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat joi în Monitorul Oficial.

Potrivit ghidului, ecotichetul de 12.000 de lei se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursă electrică.

Se pot înscrie la AFM pentru obţinerea ecotichetului persoane fizice şi juridice, unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice, care, după ce le sunt aprobate dosarele, trebuie să se înscrie la un producător validat de AFM în termen de 20 de zile (persoanele fizice) şi respectiv de 45 de zile (persoanele juridice).

După primirea confirmării de alocare a ecotichetului, producătorul validat are obligaţia să demareze şi să finalizeze procedura de achiziţionare a autovehiculului nou în termen de 30 de zile, fără a se depăşi data de 15 decembrie a anului în curs.

În total, AFM va distribui anul acesta 100 de ecotichete prin Programul de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, în funcţie de numărul de autovehicule electrice noi pe care doreşte să le achiziţioneze. Diferenţa de preţ poate fi acoperită de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii şi/sau surse financiare complementare - credite bancare sau leasing.

Totodată, pot aplica pentru ecotichetul de 12.000 de lei şi beneficiarii Programului Rabla care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, obţinând astfel încă o reducere pe lângă prima de casare de 6.500 de lei.

În prezent, numai persoanele juridice şi operatorii economici fără personalitate juridică se mai pot înscrie în Programul Rabla pe 2013, sesiunea pentru persoanele fizice, în care au fost alocate 17.000 de tichete, fiind încheiată.

Până în prezent, au fost acceptate în Programul Rabla pentru persoane juridice 281 de dosare pentru 975 de autovehicule, rămânând disponibile 2.028 de tichete.

Prin Programul Rabla, pentru casarea fiecărui autovehicul (automobil sau autoutilitară uşoară) mai vechi de 10 ani din dotare, beneficiarii primesc un tichet în valoare de 6.500 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou.

Tot prin Rabla, pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se poate obţine, pe lângă prima de casare, un eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mică de 100g/km şi achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, fără a putea fi însă cumulate mai mult de două eco-bonusuri.

Acordarea unei reduceri la achiziţia unui automobil electric, sub forma unui "ecotichet" în valoare de 12.000 de lei, a fost prevăzută de Guvern prin Ordonanţa de urgenţă privind timbrul de mediu pentru înmatricularea maşinilor, adoptată în februarie.

"În vederea stimulării vehiculelor noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu valoare nominală, pentru fiecare autovehicul nou achiziţionat, denumit în continuare ecotichet. Ecotichetul are o valoarea nominală de 12.000 lei şi se suportă din bugetul Fondului pentru mediu", potrivit articolului 15 din OUG nr. 9/2013.

Guvernul a mai aprobat, şi în aprilie 2011, o ordonanţă de urgenţă prin care persoanele fizice sau juridice primesc o subvenţie de 20% din preţ la cumpărarea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din preţ, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ministerul-mediului-acorda-tichete-de-reducere-de-12-000-de-lei-pentru-achizitionarea-de-automobile-electrice-11495941
11495941
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.