Ministerele Familiei şi Sănătăţii anunţă un Proiectul naţional de decontare a fertilizării in vitro

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 februarie 2022 67 afişări

Ministrul Familiei Gabriela Firea anunţă un program naţional privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, pentru cupluri sau persoane necăsătorite, care vor putea bebeficia de o sumă maximă de 4.500 de euro.

Ministerele Familiei şi Sănătăţii anunţă un Proiectul naţional de decontare a fertilizării in vitro

Gabriela Firea anunţă că s-a întâlnit cu prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, pentru a urgenta împreunā proiectele comune în domeniul sănătăţii şi pentru creşterea natalităţii, pe care Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse le realizeazā împreună cu Ministerul Sănătăţii.

„În Programul comun al Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani.

Cuplurile care aplicā pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite. Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure.

Suma maximă decontată va fi de 4500 de euro. Aceasta include atât tratamentele necesare înainte şi după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivā de monitorizare.

Pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer.

Se legalizeazā şi la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervā.

De asemenea, se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti.

Proiectul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii acoperă astfel toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro, astfel încât românii să nu mai fie nevoiţi să plătească bani grei în alte ţări europene.

Proiectul naţional privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro porneşte de la subprogramul Ministerului Sănătăţii şi de la programul aplicat în Bucureşti în ultimii 4 ani.

Vor fi îmbunătăţiri, ca urmare a experienţei pe care o avem deja.

Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în Bucureşti se va multiplica în curând în toată ţara”, a precizat pe Facebook Gabriela Firea.

Ministrul Familiei spune că programele asemănătoare pe care l-a iniţiat la Primăria Capitalei a dus la naşterea a mai mult de 500 de copii în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluţie.

„În final, mărturisesc încă o dată cât de mult regret că la Bucureşti nu s-au putut găsi resurse pentru continuarea proiectului “O şansă pentru cuplurile infertile”.

Răzbunări politicianiste meschine au îngropat fără remuşcări un proiect bun, care şi-a dovedit eficacitatea şi care putea transforma speranţele în realitate pentru mulţi părinţi şi de acum înainte.

În campania electorală, Nicuşor Dan a spus că nu va continua acest „proiect populist al lui Firea”. După valul de reacţii critice din partea societăţii civile, a reformulat şi a spus, cu jumătate de gură, că va menţine proiectul.

De fapt, a „menţinut” proiectul dar a alocat bani doar pentru 100 de proceduri, nu pentru cele 1.000 prevăzute. Chiar şi aşa, nici pentru cele 100 de solicitante nu a asigurat finanţarea totală.

Aşadar, nu a anulat proiectul, dar l-a diminuat considerabil, prin lipsa finanţării”, arată Firea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministere,
program,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.