Miliardarul israelian Beny Steinmetz, care a avut tangenţial legătură cu puterea din România, a folosit serviciile firmei de de spionaj Black Cube în procesul de miliarde de dolari cu firma braziliană Vale

Postat la 24 mai 2020 222 afişări

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, care a avut tangenţial legătură cu puterea din România, a folosit serviciile firmei de de spionaj Black Cube în procesul de miliarde de dolari cu firma braziliană Vale

BSG Resources, firma controlată de miliardarul israelian Beny Steinmetz, vrea să redeschidă un proces prin care a fost forţat să plătească 1.25 mld. dolari către firma braziliană Vale SA, din cauza unui parteneriat abandonat pentru minerit în Guinea, scrie Reuters.

BSGR a depus documentele la un tribunal din SUA, iar actele, văzute de Reuters, ar arăta că anterior semnării parteneriatului dintre cele două firme, Vale ar fi cunoscut situaţiile suspicioase, inclusiv cele de dare de mită. Joint-venture-ul dintre firma braziliană şi BSGR se baza pe dezvoltarea Simandou, unul dintre cele mai mari depozite de fier din lume, conţinând miliarde de tone de materie primă.

”Boardul Vale ar trebui să îşi asume răspunderea completă pentru acţiunile lor, şi să achite public BSGR de orice acuzaţii, precum şi să compenseze integral la valoarea comercială suferită de BSGR, care s-ar putea ridica la ordinul miliardelor de dolari, a spus Steinmetz, scrie Reuters. 

Vale a acuzat BSGR că ar fi convins-o în mod fraudulos să cumpere o participaţie de 51% în joint-venture-ul care trebuia să dezvolte operaţiunile miniere. Potrivit unor declaraţii din 2014 ale guvernului din Guinea, dreptul de exploatare al depozitului ar fi fost obţinut prin fapte de corupţie. 

Potrivit documentelor depuse la tribunal, BSGR ar fi angajat firma de spionaj Black Cube, condusă de foşti spioni israelieni, pentru a obţine informaţii despre Vale şi a construi un caz suficient de solid împotriva firmei braziliene. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
firma,
israel

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.