Miliardarii deschid şampania. Ce sumă impresionantă au ajuns să incaseze super-bogaţii Europei după au lăsat banii să vorbească pe burse?

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 iunie 2025 49 afişări

Miliardarii deschid şampania. Ce sumă impresionantă au ajuns să incaseze super-bogaţii Europei după au lăsat banii să vorbească pe burse?

Miliardarii Europei au început să vândă acţiuni pe bandă rulantă, profitând de creşterile puternice ale pieţelor de capital europene. Martin Lorentzon, cofondatorul Spotify, a vândut în mai 1 milion de acţiuni în valoare de 660 milioane dolari – cea mai mare vânzare a sa de la listarea companiei în 2018. În total bogaţii europeni au încasat un miliard de dolari din vânzările de acţiuni. scrie Bloomberg.

Maria Del Pino, moştenitoare a imperiului spaniol Ferrovial, a vândut pe 27 mai la un pachet de 271 milioane euro, cel mai mare din ultimii nouă ani. În paralel, gemenii Thomas şi Andreas Struengmann au vândut un pachet de acţiuni evaluat la peste 100 milioane de dolari la BionTEch, gigantul farmaceutic german care a produs vaccinul anti-COVID19.

Indicele Stoxx 600 a depăşit S&P 500 cu 18 puncte procentuale, impulsionat de planurile de cheltuieli din Germania şi aprecierea euro. Şapte dintre cele mai performante acţiuni din MSCI World Index sunt europene.

Acţiunile Spotify şi Ferrovial au atins maxime istorice, iar BioNTech a urcat cu 14% în iunie după ce gigantul farmaceutic american Bristol-Myers Squibb a anunţat un parteneriat de 11,1 miliarde dolari pentru dezvoltarea unui nou medicament.

Un sondaj recent realizat de UBS în rândul a 317 family office-uri a arătat că aceştia îşi majorează expunerea pe acţiuni la o treime din portofolii, cel mai ridicat nivel din 2019.

Mai puţin de 10% plănuiesc reduceri ale expunerii pe burse în următorii cinci ani.

Martin Lorentzon, în vârstă de 56 de ani, îşi diversifică averea în startup-uri din sănătate, fiind investitor de referinţă la Cervantes Capital, o firmă de private equity din nordul Europei.

Maria Del Pino, la 69 de ani, continuă să investească în giganţi americani de tehnologie precum Microsoft, Nvidia şi Amazon.

Fraţii Struengmann, 75 de ani, au reinvestit câştigurile BioNTech în imobiliare, profitând de pe urma colaborării dintre BioNTech şi Pfizer din 2020, care a dus la primul vaccine împotriva Covid-19 aprobat în SUA.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.