Mihaela Rodica Suciu, general manager, DEER: Avem semnate 13 contracte de finanţare pe fondul de modernizare de 253 mil. euro şi împreună cu contractele pe care le avem pe POIM în derulare de 50 mil. euro am depăţit 300 mil. euro, bani nerambursabili pe care îi investim în reţele.

Autor: Mircea Nica Postat la 27 februarie 2024 15 afişări

Mihaela Rodica Suciu, general manager, DEER: Avem semnate 13 contracte de finanţare pe fondul de modernizare de 253 mil. euro şi împreună cu contractele pe care le avem pe POIM în derulare de 50 mil. euro am depăţit 300 mil. euro, bani nerambursabili pe care îi investim în reţele.

Avem semnate 13 contracte de finanţare pe fondul de modernizare, valoarea nerambursabilă este de 253 mil. euro şi împreună cu contractele pe care le avem pe POIM în derulare, care se finalizează anul acesta de 50 mil. euro am depăţit 300 mil. euro, bani nerambursabili pe care îi investim în reţele, a spus Mihaela Rodica Suciu, general manager, DEER, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“Cam 100 mil. euro investim anual în reţelele de distribuţie, dar nu este suficient. Cred că la nivelul României, am avut o discuţie cu toţi distribuitorii, ar fi nevoie de mai mult de 15 mld. euro pentru că toate reţelele de distribuţie sunt vechi, 80% sunt construite înainte de anul 2000. În Europa 60% din reţele sunt vechi, la noi sunt 80%. Avem nevoie de bani pentru investiţii”, a mai adăugat Mihaela Rodica Suciu.

Ce a mai spus Mihaela Rodica Suciu, general manager, DEER:

Din perspectiva cyber security am arătat anul trecut şi am recunoscut că am avut probleme pentru că digitalizarea vine la pachet cu probleme de cyber security. Este clar că toată lumea din piaţă, toţi cei care vorbesc de digitalizare au problema de cyber security. În 2023 am recunoscut public şi am organizat un eveniment în sensul acesta. Este clar, cel puţin în ceea ce ne priveşte, că nu eram suficient de pregătiţi pentru a identifica soluţiile din piaţă. Facem toate eforturile pentru a nu afecta prosumatorii şi utilizatorii finali pentru că atacurile cibernetice duc la un black-out. Nu am avut aspecte de acest gen. După 2023, an din care zic eu că am ieşit mai întăriţi a găsit soluţii pe termen mediu pentru a evita astfel de probleme şi a evita escaladarea riscului de a-I afecta pe utilizatorii finali.

Atacurile cibernetice au legătură cu sistemele noastre care nu erau suficient de protejate. Deci nu au legătură cu numărul de participanţi din piaţă, doar cu sistemele care nu aveau toate asigurările de protecţie pentru astfel de atacuri. Noi asta am făcut, am căutat soluţii pentru a nu fi vulnerabili.

Dacă vorbim despre provocări, cred că ultimii trei ani au fost cei mai provocatori pentru industria energetică. Am avut parte de o criză perfectă, criză sanitară, criză economică, criză energetică şi criză geopolitică. Faptul că noi am reuşit să găsim soluţii pe termen scurt, mediu şi uneori pe termne lung, acest lucru ne-a făcut mai puternici. Aş putea să spun că în fiecare an există provocări în domeniul nostru de activitate.

Provocările din domeniul reglementării sunt foarte mari în 2024. Este an de trecere spre PR 5, perioada de reglementare 5. Este anul în care vom afla care sunt reglementările pentru PR5 şi trebuie să ne pregătim pentru asta. Marea provocare a unui distribuitor este de a identifica soluţii pentru a investi în reţelele de distribuţie şi a nu afecta utilizatorul final pentru că programele de investiţii sunt cele care sunt recunoscute de ANRE în tarife. De doi ani echipa de proiectare lucrează şi se concentrează pe proiecte cu finanţare nerambursabilă. Sunt mulţi investitori care ne-au solicitat să facem studii de soluţii pentru centrale fotovoltaice. Recunosc că am evitat să facem acest lucru. Am preferat să mergem în exterior cu ele la terţe firme, iar noi să ne concentrăm pe fondul de modernizare.

Eu asta zic că este provocarea majoră a unui distribuitor să găsească soluţii, să modernizeze reţeaua, să modernizeze reţeaua, să investească în reţea şi să nu afecteze utilizatorul final prin costuri mai mari pe tariful de distribuţie.

Anul acesta trebuie să ne implementăm toate proiectele să finalizăm POIM, să demarăm toate proiectele pe fondul de modernizare şi să găsim soluţii de a atrage toţi specialiştii din piaţă la noi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.