Merkel: Grecia va trimite în curând o listă cu reforme concrete către creditorii internaţionali

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 20 martie 2015 38 afişări

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că premierul grec Alexis Tsipras s-a angajat să trimită "în curând" o listă cu reforme concrete către creditorii săi internaţionali, pentru a grăbi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finanţării statului grec, relatează The Wall Street Journal.

Merkel a afirmat că propunerile de reformă trebuie să fie mai precise decât cele trimise anterior şi să prezinte modul în care guvernul de la Atena vrea să atingă obiectivele convenite cu creditorii în cadrul acordului pentru pachetul de bailout.

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit joi în cadrul unui summit la Bruxelles, în cadrul căruia au discutat şi despre situaţia Greciei.

"Luând în considerare modul în care a decurs discuţia, sper că lista de reforme va veni curând. Rezultatul negocierilor a fost că vom continua aşa cum am decis în 20 februarie", a declarat Merkel.

În acelaşi sens s-a pronunţat şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, care a afirmat că "ceea ce doresc partenerii europeni este ca reforme să fie în linie cu promisiunile făcute în februarie", potrivit Bloomberg.

De asmenea, premierul Tsipras s-a arătat optimist în urma discuţiilor cu liderii UE, precizând că guvernul său va putea să oună în practică propriile reforme structurale.

"Există o confirmare a faptului că toate părţile sunt dispuse să lucreze pentru a reda Greciei capacitatea de a accesa surse de finanţare în cel mai scurt timp posibil", a declarat Tsipras.

Potrivit înţelegerii încheiate în luna februarie, forma finală a listei cu reforme pe care guvernul elen urmează să le adopte trebuie aprobată de creditorii externi până la finalul lunii aprilie.

În luna februarie, miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul grec pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. În schimb, creditorii internaţionali au cerut Greciei să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice în schimbul deblocării de noi tranşe din împrumut, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să accepte măsuri austere.

Joi, Parlamentul elen a adoptat un proiect de lege pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, în ciuda opoziţiei creditorilor internaţionali. Legea prevede furnizarea gratuită de electricitate şi de tichete de masă pentru persoanele cu venituri mici.

Între timp, autorităţile de la Atena se străduiesc să găsească fonduri pentru rambursarea unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele săptămânii, precum şi pentru plata, până la sfârşitul lunii, a salariilor şi pensiilor din sectorul public.

Randamentele obligaţiunilor Greciei pe trei ani au crescut vineri cu 14 puncte de bază, la 23,88%, marcând cel mai înalt nivel din luna iulie, când au fost emise, până în prezent.

Grecia a semnat în 2010 un acord de finanţare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai poate accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro. În prezent, datoria externă a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
DATORII,
MERKEL
/actualitate/merkel-grecia-va-trimite-in-curand-o-lista-cu-reforme-concrete-catre-creditorii-internationali-14022237
14022237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.