Cinematografia sărbătoreşte, joi, 120 de ani de existenţă

Autor: Florin Badescu Postat la 19 martie 2015 80 afişări

Cinematografia sărbătoreşte, joi, 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa care sunt dedicate celei de-a şaptea arte, informează site-ul 20minutes.fr.

Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei. După 120 de ani, numeroase manifestări celebrează, joi, apariţia acestei arte, într-o perioadă marcată de o veritabilă "revoluţie" a sectorului digital.

După ce americanul Thomas Edison a inventat, în 1891, prima cameră de filmat, kinetograful, şi un aparat care permitea vizualizarea individuală a filmelor, kinetoscopul, Louis Lumière a pus la punct, în 1895, o nouă invenţie - cinematograful, care funcţiona atât ca o cameră de filmat, cât şi ca un proiector.

Până la sfârşitul anului 1895, fraţii Lumière au turnat mai multe pelicule, inclusiv "L'Arroseur arrosé". Ei au dat naştere astfel industriei cinematografice, dezvoltată de Léon Gaumont încă din 1895 dar şi de Charles şi Emile Pathé, care şi-au înfiinţat propria companie de producţie în 1896.

Louis Lumière şi fratele său Auguste, care locuiau la Lyon, au organizat pe 28 decembrie 1885, în Salonul indian de la Hotelul Scribe din Paris, prima proiecţie cu public a unui film.

"Marea căutare a Graalului (...), după inventarea fotografiei, a fost imaginea animată. Să vezi acel spectacol, pentru mulţi oameni, a însemnat ceva extraordinar", a spus Michel Faucheux, profesor conferenţiar la Institutul naţional de ştiinţe aplicate (INSA) din Lyon şi autorul unei biografii a fraţilor Lumière. "Graţie lor, am intrat cu toţii în civilizaţia imaginii, ai cărei moştenitori suntem noi astăzi", a adăugat profesorul francez.

La începutul anului 1896, fraţii Lumière au prezentat publicului francez celebrul lor film "L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat", iar apoi au trimis mai mulţi operatori să realizeze aproape 1.500 de "vederi cinematografice" în lumea întreagă.

Expoziţia "Lumière! Le cinéma inventé" îşi deschide porţile între 27 martie şi 14 iunie, la Grand Palais din Paris, pentru a celebra cea de-a 120-a aniversare a cinematografiei. Pe lângă istoria invenţiei în sine, expoziţia va prezenta în premieră mondială filmele fraţilor Lumière în integralitatea lor, inclusiv 200 dintre ele care au fost restaurate.

"Este un patrimoniu uriaş şi, mai ales, un patrimoniu puţin cunoscut. Nimeni nu a văzut cele 1.422 de filme produse de compania Lumière", a subliniat Thierry Frémaux, directorul Institutului Lumière din Lyon şi comisar al expoziţiei, alături de criticul de film Jacques Gerber.

Expoziţia "120 ans de cinéma : Gaumont, depuis que le cinéma existe", organizată la sala Centquatre din Paris, între 15 aprilie şi 5 august, va fi consacrată lui Léon Gaumont, cel care a "inventat industria cinematografică, comerţul cinematografic, adică industria de spectacol", potrivit declaraţiilor făcute de Dominique Paini, comisarul evenimentului.

"Astăzi, chiar dacă tehnologia s-a schimbat, spiritul a rămas acelaşi", spune Thierry Frémaux. "Să mergi la cinema, să faci un film... toate aceste lucruri au rămas identice în spirit ca în anul 1895", a explicat cineastul francez.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CINEMATOGRAFIE,
ANIVERSARE,
/actualitate/cinematografia-sarbatoreste-joi-120-de-ani-de-existenta-14018759
14018759
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.