Cum merge implementarea PNRR-ului: Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene: ”Din cele 21 de obiective pe care guvernul le avea de îndeplinit până la 31 decembrie au fost îndeplinite 13”

Autor: Ramona Cornea Postat la 10 ianuarie 2022 35 afişări

Cum merge implementarea PNRR-ului: Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene: ”Din cele 21 de obiective pe care guvernul le avea de îndeplinit până la 31 decembrie au fost îndeplinite 13”

​Din cele 21 de jaloane şi ţinte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care guvernul le avea de îndeplinit până la 31 decembrie, au fost îndeplinite 13, după cum afirmă Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Din cele 21 de jaloane şi ţinte pe care guvernul le avea de îndeplinit până la 31 decembrie, au fost îndeplinite 13. Trebuie să menţionăm că patru dintre jaloanele şi ţintele neîndeplinite nu au fost din cauza Guvernului României. Sunt aceste patru jaloane care se referă la instrumentele financiare, la acei 1,25 mld. euro care trebuie să intre imediat în economia românească. Guvernul a comunicat că există neînţelegeri între Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii în legătura cu aplicarea criteriilor de mediu. În acest caz, guvernul are dreptate, aceste patru jaloane sunt întârziate, dar nu din vina României, ci din cauza acestei neînţelegeri care afectează şi Italia, şi Grecia, nu suntem singura ţară în această situaţie” a declarat Cristian Ghinea în cadrul unei conferinţe de presă.

Fostul ministru şi europarlamentarul Dragoş Pîslaru au lansat o platformă prin care plănuiesc să urmărească implementarea obiectivelor asumate de România prim Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

Astfel, conform datelor de pe platforma monitorpnrr.eu, din cele 21 de jaloane şi ţinte care au avut ca termen limită 31 decembrie 2021, situaţia în acest moment este următoarea: 13 sunt îndeplinite în mod real pe formă şi pe fond; patru sunt în implementare, guvernul având măsuri în derulare care pot conduce la îndeplinirea la timp. Comisia Europeană nu a ridicat semnale de alarmă cu privire la riscul de implementare. Comisia Europeană nu a ridicat semnale de alarmă cu privire la riscul de implementare; două sunt întârziate sau cu risc de a depăşi termenul prevăzut (culoarea portocaliu); două sunt blocate. Măsurile propuse/adoptate de guvern nu sunt adecvate/suficiente sau nu respectă cerinţele din PNRR. 

”Aş atrage atenţia asupra acelor jaloane unde sunt probleme: cel legat de sistemul de management şi control, la cele două jaloane de la Ministerul Transporturilor legate de operaţionalizarea CNIR (Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere) şi strategia versus planul de investiţii în feroviar, acolo trebuie refăcute actele legislative pentru că altfel CE nu ar putea considere aceste jaloane ca îndeplinite”,  a mai spus Ghinea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.