MEN: Manualele digitale pentru clasele I şi a II-a au fost aprobate şi pot fi folosite

Autor: Aurelia Alexa Postat la 15 octombrie 2014 32 afişări

Manualele digitale pentru clasele I şi a II-a au fost aprobate de ministrul Educaţiei şi pot fi folosite la clasă, fiind afişate de miercuri pe site-ul www.manuale.edu.ro, iar şcolile vor transmite inspectoratelor şcolare comenzile pentru manualele în format tipărit.

Ordinele de ministru privind aprobarea noilor manuale pentru disciplinele din clasele I şi a II-a, câştigătoare ale licitaţiei organizate de Ministerul Educaţiei, au fost semnate luni.

Ministerul Educaţiei a precizat că este vorba despre manualele la disciplinele "Matematică şi exploarea mediului" pentru clasele I şi a II-a, "Comunicare în limba română", clasa a II-a, "Comunicare în limba modernă - Limba engleză" pentru clasele I şi a II-a, "Comunicare în limba maternă maghiară", clasa I şi "Comunicare în limba română pentru minorităţi", clasa I.

Potrivit sursei citate, începând de miercuri, cadrele didactice, elevii şi părinţii pot accesa gratuit noile manuale, în format digital, pe site-ul www.manuale.edu.ro .

"Astfel, cadrele didactice pot folosi deja la clasă manualele digitale disponibile. Până la achiziţionarea pachetului manual print - manual digital, ele pot fi consultate pe platforma pusă la dispoziţie de MEN. În perioada 16 - 22 octombrie, cadrele didactice din învăţământul primar vor alege, din oferta existentă, manualele adecvate nivelului de pregătire al clasei. Comenzile pentru manualele în format print şi digital vor fi făcute de către şcoli şi transmise inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE)", se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

MEN menţionează că, după ce vor fi centralizate cererile, CNEE va încheia contracte cu ofertanţii care au câştigat licitaţia, pentru achiziţionarea manualelor solicitate de către unităţile de învăţământ, iar editurile vor tipări şi vor distribui manualele către inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti.

"Noile manuale sunt parte a unui proces de modernizare a educaţiei, de adaptare a ei la realităţile societăţii contemporane. Procesul de actualizare şi modernizare a manualelor se desfăşoară în paralel cu revizuirea programelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar. Manualele pentru clasele I şi a II-a sunt, aşadar, o consecinţă firească a aplicării noului curriculum. Noile manuale au şi o componentă digitală, însă varianta digitală nu înlocuieşte manualul tipărit. Cele două variante ale manualelor (print şi digital) funcţionează în paralel. Introducerea formatului digital este un pas în plus pe care MEN îl face pentru adaptarea învăţământului românesc la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare - învăţare", a precizat sursa citată.

Viabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor.

"În ceea ce priveşte lotul de manuale pentru disciplina «Comunicare în limba română», clasa I, contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, MEN aşteaptă decizia Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor", se mai arată în comunicat.

Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar. Acestea nu au ajuns însă în şcoli până în 15 septembrie, întrucât licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

În 18 septembrie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasele I şi a II-a, până când vor fi aprobate manualele digitale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MANUALE DIGITALE,
MEN,
/actualitate/men-manualele-digitale-pentru-clasele-i-si-a-ii-a-au-fost-aprobate-si-pot-fi-folosite-13391171
13391171
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.