Când mega-bogaţii ies la cumpărături: Amancio Ortega, spaniolul din spatele celebrului brand de fashion Zara, bagă bani grei în pieţele de real-estate din întreaga lume şi pare că nu se opreşte prea curând. Averea sa este estimată la 54 de miliarde de dolari

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 16 august 2022 627 afişări

Când mega-bogaţii ies la cumpărături: Amancio Ortega, spaniolul din spatele celebrului brand de fashion Zara, bagă bani grei în pieţele de real-estate din întreaga lume şi pare că nu se opreşte prea curând. Averea sa este estimată la 54 de miliarde de dolari

Firma de investiţii a celebrului om de afaceri Amancio Ortega, cel care se află în spatele gigantului Inditex, care deţine Zara, caută să diversifice portofoliul de active ale miliardarului. Cu banii veniţi din imperiul său de modă, Ortega a intrat într-un iureş al tranzacţiilor, acumulând în doar un an participaţii în companii energetice evaluate la peste un miliard de dolari şi investind aproape două miliarde în imobiliare la nivel global, scrie Financial Times.

În timp ce acţiunile Inditex şi-au pierdut aproape o treime din valoare în ultimii cinci ani, Amancio Ortega a reuşit să acumuleze cu ajutorul investiţiilor cel mai mare portofoliu de imobiliare din Europa şi să facă alte pariuri importante, fără să vândă nicio acţiune.

„Clienţii sunt din ce în ce mai conştienţi de necesitatea unui portofoliu diversificat. Lumea post-pandemică i-a făcut pe oameni să se gândească mai mult la investiţiile sigure, iar mulţi dintre ei au înţeles că există siguranţă într-un portofoliu vast”, a declarat Piers Master, partener al firmei de investiţii Pontegadea, deţinută de Amancio Ortega.

Firma de investiţii Pontegadea a investit cel mai des în clădiri de birouri şi de retail din marile oraşe, pentru a obţine un venit stabil. Cu această strategie, firma a ajuns să ofere spre închirere spaţii pentru giganţi precum Amazon. Una dintre cele mai importante investiţii ale lui Ortega a fost istorica clădire Haughwout Building din Manhattan, unul dintre cele mai înalte clădiri de birouri din Miami şi un zgârie-nori din Seul.

Pe fondul pandemiei, strategia de investiţii a eşuat, iar familia Ortega s-a orientat mai mult către investiţii în energie, achiziţionând o participaţie în cadrul operatorului spaniol de transport de gaze Enagas în 2019.

Cea mai mare parte a averii omului din spatele Zara provine de pe urma acţiunilor Inditex, unde deţine un pachet majoritar de 48 de miliarde de dolari. Deşi prăbuşirea preţului la acţiuni l-au costat 14 miliarde de dolari, miliardarul spaniol mai are încă bani grei de investit la nivel global.

Amancio Ortega, astăzi în vârstă de 86 de ani, a fondat compania care avea să devină Inditex în 1963. Cât timp el s-a aflat la conducerea Inditex nu a avut un birou personal, preferând să stea alături de angajaţi. Ortega a ieşit personal de la conducerea Inditex în 2011, fiind ulterior înlocuit de Pablo Isla, un director cu vechime în retail. Singurul copil al miliardarului, Marta Ortega, în vârstă de 38 de ani, a preluat conducerea businessului în aprilie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
zara,
avere,
celebru,
refuz,
bogati,
brand

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.