Media preţului la energie sare pentru prima dată în istorie de pragul de 200 de euro pe MWh. Factorul „surpriză“ care a contribuit la scumpiri? Producţia neobişnuit de mică de energie verde

Autor: Roxana Petrescu Postat la 09 decembrie 2021 66 afişări

Datele pentru luna no­iembrie de la Bursa de energie OPCOM arată un preţ mediu al energiei tran­zaţionate spot de 213 euro pe MWh, escaladare istorică, imposibil de anticipat în 2020.

Media preţului la energie sare pentru prima dată în istorie de pragul de 200 de euro pe MWh. Factorul „surpriză“ care a contribuit la scumpiri? Producţia neobişnuit de mică de energie verde

Alături de revenirea cererii şi a exploziei certificatelor de emisii de CO2, producţia neobişnuit de mică de energie verde de anul acesta a dus la scumpiri fără precedent la energie. În 2022 se va vedea pe deplin impactul asupra consumatorilor.

Datele pentru luna no­iembrie de la Bursa de energie OPCOM arată un preţ mediu al energiei tran­zaţionate spot de 213 euro pe MWh, escaladare istorică, imposibil de anticipat în 2020.

Astfel, preţul este cu circa 11% mai mare faţă de media din octombrie şi de peste patru ori mai mare faţă de noiembrie, anul trecut. În timp ce pentru consumatorii casnici, creşterile de preţ sunt ţinute în frâu iarna aceasta prin scheme de compensare şi plafonare, cu aplicabilitate până în martie, restul jucătorilor, de la furnizori la mari consumatori, sunt afectaţi de această situaţie fără precedent.

Unul dintre factorii care au generat acest tsunami este scumpirea fără precedent a emisiilor de CO2 generată de ambiţia UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, ţinta stabilită pentru anul 2030 vizând o reducere a emisiilor de CO2 cu 55% faţă de nivelul din 1990. Acest lucru îi penalizează pe poluatori, producătorii de energie din surse fosile fiind în prima ligă. Certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării, companiile responsabile pentru emiterea de CO2 ca urmare a proceselor de producţie fiind obligate să facă dovada unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă. Pentru martie, 2022, certificatele de emisii se tranzacţionează la 85 de euro pe tonă. Saltul este spectaculos dacă se ia în calcul media de anul trecut, de numai 24 de euro, în timp ce valorile din 2013, de 3 euro pe unitate, par acum ireale.

Mai departe însă, s-au mai resimţit câţiva factori, unul dintre ei fiind producţia slabă de energie verde, pe fondul intensităţii mai slabe a vântului.

„Este o evoluţie ciclică, dar anul acesta intensitatea a fost la minimul ultimilor şapte ani“, a declarat Franck Albert Neel, membru al directoratului responsabil pentru activitatea Downstream Gas din cadrul OMV Petrom. Spre exemplu, datele de la Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, arată că în primele nouă luni ale anului producţia de energie verde locală a fost cu 10% mai re­dusă faţă de cea din 2020, de circa 6,3 TWh. Această producţie slabă din zona de energie verde a presupus intrarea în sistem a unor volume mai mari de energie pe cărbuni şi gaze, energie scumpă ţinând cont de evoluţia preţurilor mai ales pe partea de gaz natural. Totul a fost echilibrat şi de o producţie de energie hidro în creştere cu 25% faţă de primele nouă luni din 2021, după cum arată datele Transelectrica.

Ieri, de exemplu, peste 25% din producţia de energie a României se baza pe gaz natural, producţia de energie verde având o contribuţie de numai 3%, în jurul după-amiezii. Problema este că dintre toate resursele, preţul gazului a explodat anul acesta.

Astfel, de la o medie de tranzacţionare de 8,8 euro pe MWh în al treilea trimestru al anului trecut, gazul a ajuns la circa 40 de euro pe MWh pentru perioada similară a anului acesta. În prezent, tranzacţiile se stabilesc, pe Bursa de la Viena, CEGH, la aproape 100 de euro pe MWh.

Gazul natural a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimul an, redresarea economiilor europene postpandemie şi cererea de resurse care a însoţit acest fenomen depăşind cu mult posibilităţile de producţie ale blocului. Mai mult, competiţia pentru resurse a făcut ca nişte cantităţi importante de LNG (gaz natural lichefiat) să ia calea Asiei. Temperaturile neobişnuit de joase din primăvara acestui an au contribuit şi ele la susţinerea unui nivel extrem de ridicat al cererii, lucru care nu a permis umplerea depozitelor subterane. Din nou, tot acest context se suprapune cu obiectivul de decarbonizare asumat de UE pentru anul 2050, lucru care generează o creştere suplimentară pe partea de gaz natural.

♦ Pentru martie, 2022, certificatele de emisii se tranzacţionează la 85 de euro pe tonă. Saltul este spectaculos dacă se ia în calcul media de anul trecut, de numai 24 de euro, în timp ce valorile din 2013, de 3 euro pe unitate, par acum ireale.

♦ Datele de la Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, arată că în primele nouă luni ale anului producţia de energie verde locală a fost cu 10% mai redusă faţă de cea din 2020.

♦ Ieri, de exemplu, peste 25% din producţia de energie a României se baza pe gaz natural, producţia de energie verde având o contribuţie de numai 3%, în jurul după-amiezii. Problema este că dintre toate resursele, preţul gazului a explodat anul acesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
pret,
productie,
energie verde,
contributie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.