MC îşi declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune privind Castelul Pogány din Retezat

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 17 aprilie 2015 50 afişări

Ministerul Culturii (MC) şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune al statului privind monumentul Castelul Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Naţional, unul dintre puţinele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare şi funcţionare.

Castelul Pogány din Retezat/ Hunedoara şi-a câştigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Naţional Retezat, dar şi datorită istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogány - parte a elitei transilvănene din secolul al XIX-lea, informează Artmark.

Un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriţei Margit Pogány, modelul şi iubita lui Constantin Brâncuşi. "Domnişoara Pogány" este una dintre celebrele opere ale lui Brâncuşi, diferite versiuni ale operei aflându-se în instituţii prestigioase, precum Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) şi Muzeul de Artă din Philadelphia.

Recordul pentru una dintre versiuni, "Domnişoara Pogány II", a fost stabilit în 1997, la o licitaţie a casei Christie's de la New York, pentru suma de 5,6 milioane de euro. Domeniul Pogány, format din castel şi un parc dendrologic de 17 hectare, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru suma - beneficiind de o reducere faţă de evaluare - de 500.000 de euro.

Sub deviza "nu există viitor fără istorie", Artmark Historical Estate activează pentru punerea în circulaţie şi în valoare şi a monumentelor uitate. Cu soluţii pragmatice pentru conservarea şi valorificarea castelelor şi monumentelor de artă, Artmark Historical Estate îşi propune să recupereze şi conserve valorile autentice româneşti prin găsirea pentru acestea a unui proprietar care să le merite.

Începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemţiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată.

Artmark Historical Estate este divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă. După modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă clienţilor săi acces la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi de artă, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât şi în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Potrivit reprezentanţilor Artmark, statul român a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. "Au fost făcute înştiinţări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră", declara Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate, la sfârşitul lunii ianuarie.

Tot atunci, Prisecaru a explicat pentru MEDIAFAX că, în cazul acestor proprietăţi, nu va exista o licitaţie publică, având în vedere că este un demers complex faţă de achiziţiile de artă plastică. "La licitaţiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziţii, ai licitat şi o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentaţie juridică pe care orice potenţial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunţate de depunere de oferte şi va fi o licitaţie de oferte. Oferta cea mai mare va avea câştig de cauză", a declarat acesta.

Clădirile scoase la vânzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ARTMARK,
MINISTERUL CULTURII,
/actualitate/mc-isi-declina-interesul-de-a-exercita-dreptul-de-preemtiune-privind-castelul-pogany-din-retezat-14126260
14126260
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.