Maxischimbări la ajutoarele de minimis

Postat la 21 septembrie 2013 367 afişări

Scăderea plafonului maxim de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, durata înscrierii de zece zile şi acordarea de punctaje fiecărui proiect sunt principalele modificări anunţate la schema de ajutoare de minimis de către Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism.

Maxischimbări la ajutoarele de minimis

Potrivit modificărilor, înscrierea va dura zece zile, vor fi acordate punctaje fiecărui proiect în funcţie de anumite criterii şi nu va mai funcţiona criteriul primul venit, primul servit, ca la sesiunea de înregistrare online a IMM-urilor de la sfârşitul lunii august, care a dus la blocarea site-ului şi anularea sesiunii. De asemenea, a fost scoasă obligativitatea ca firmele să păstreze un anumit număr de locuri de muncă, în schimb IMM-urile vor primi un punctaj mai mare în funcţie de numărul celor pe care îi angajează.

Maria Grapini a mai precizat că punctaj mai mare urmează să primească şi firmele din industrie. "Indicatorii sunt următorii: pentru producţie - 35 de puncte, pentru servicii, sănătate, asistenţă - 20 puncte şi la cercetare - 30 de puncte, deci maximum de puncte la producţie. Noi vrem să ajutăm firmele care sunt cele mai fragile, în funcţie de mărime, şi atunci am spus: dăm maximum de puncte la microîntreprinderi - 15 puncte, la întreprindere mică - 10 puncte, la întreprindere mijlocie - 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare cumva, este numărul de oameni. Dacă aveţi un angajat primiţi 15 puncte, dacă înfiinţaţi două locuri de muncă - 20 de puncte, 3 locuri de muncă - 25, 4 locuri - 30 şi 5 locuri - 35", a declarat Maria Grapini.

Ea a menţionat că va fi acordat un punctaj mai mare şi pentru zona rurală. Ministrul pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism a explicat că cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, dar că punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte. "Totalul care se poate face este de 100 de puncte, dar punctajul minim pentru aprobare este de 60 de puncte. Lăsăm liber zece zile să se înscrie toată lumea, facem o ierarhizare în funcţie de puncte, iar dacă până la 60 de puncte sunt mai mulţi decât avem noi fonduri, le păstrăm în banca de date, luptăm să suplimentăm în anul următor banii şi proiectele depuse rămân valabile", a spus Grapini.

Ministrul a explicat că apoi, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordanţe după ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriilor mai sus menţionate. Singurul lucru care nu a fost, deocamdată, stabilit este dacă aceste dosare vor fi depuse la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri.  "Nu se va mai derula la centru, se vor depune la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri, deci în cele opt regiuni, şi va fi transparent pentru că va fi un soft în care punctajul iese automat din calculator, nu mai pune punctajul o comisie în mod subiectiv", a spus Grapini.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/maxischimbari-la-ajutoarele-de-minimis-11370440
11370440
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.