Măsurile fiscale pregătite de Guvern. Ce se întâmplă cu punctul de amendă de la 1 iulie

Postat la 30 mai 2024 105 afişări

Măsurile fiscale pregătite de Guvern. Ce se întâmplă cu punctul de amendă de la 1 iulie

Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a asumat angajamentul de a creşte veniturile şi nivelul de trai al românilor. Deşi vom avea majorarea salariul minim de la 1 iulie, Executivul a luat măsuri pentru a nu genera automat şi o creştere a valorii amenzilor de circulaţie, punctul de amendă urmând să rămână îngheţat până la final de an.

Prin OUG nr. 115/2023 care a introdus noi măsuri pentru consolidarea fiscală şi combaterea evaziunii fiscale, de la 1 ianuarie 2024 punctul de amendă a fost stabilit la echivalentul a 5% din salariul minim brut, adică 165 de lei. Anterior, acesta avea valoarea de 10% din salariul minim brut, fiind îngheţată la 145 de lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

Prin creşterea salariului minim la 3.700 lei de la 1 iulie 2024, măsură asumată de Guvernul Ciolacu la iniţiativa PSD, noua valoare a punctului de amendă ar fi urcat la 185 de lei.

Această mărire a fost însă amânată şi va produce efecte doar de la 1 ianuarie 2025. Menţinerea punctului de amendă la valoarea actuală a fost agreată de şeful Executivului în discuţiile avute cu IMM-urile, patronatele şi sindicatele în Consiliul Naţional Tripartit (CNT).

Cititi mai multe pe www.mediaflux.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amenda,
guvern,
masuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.