Masterplanul Chinei pentru dominaţie tehnnologică: Beijingul vrea ca peste 50% din populaţie să trecă pe 5G şi toarnă bani în cipuri şi inteligenţă artificială

Autor: Alex Ciutacu Postat la 05 martie 2021 101 afişări

Masterplanul Chinei pentru dominaţie tehnnologică: Beijingul vrea ca peste 50% din populaţie să trecă pe 5G şi toarnă bani în cipuri şi inteligenţă artificială

China vrea să investească semnificativ mai mult în tehnologie şi în cercetare pe zona de cipuri şi inteligenţă artificială în următorii cinci ani, în contextul în care Beijingul a adoptat un plan prin care vrea să combată influenţa globală a Statelor Unite, potrivit Bloomberg.

Premierul chinezi Li Keqiang a subliniat segmentele cheie în care China speră să realizeze descoperiri majore, iar printre acestea se numără cipurile, sistemele de operare, procesoarele de computer şi cloud computing – toate fiind zone în care firmele americane sunt cele mai influente.

Mai mult, Beijingul vrea ca 56% din populaţia ţării să treacă pe tehnologia 5G. La nivel naţional, bugetele de cercetare anuale vor creşte cu peste 7%.

China vrea să-şi reducă dependenţa de Vest pentru componente cruciale precum cipurile de computer, o temă care a devenit din ce în ce mai arzătoare în contextul în care toată lumea trece printr-o criză a cipurilor.

Totodată, Beijingul pariază pe tehnologii emergente, de la vehicule pe hidrogen la biotehnologie, în timp ce vrea să se asigure că producătorii chinezi de cipuri vor concura cot la cot cu Intel Corp. şi cu Taiwan Semiconductor Manufacturing.

„Inovaţia rămâne în centrul ambiţiei de modernizare a Chinei. Ne vom întări capacităţile în ştiinţă şi tehnologie pentru a oferi un sprijin strategic dezvoltării întregii ţări”, a declarat premierul chinezi Li Keqiang, vineri.

Discursul lui Li a atins mai multe dintre temele incluse în planul cincinal publicat astăzi de Beijing, care prioritizează inovaţiile în zone precum quantum computing, reţele neuronale şi bănci de ADN. Acest plan pe cinci ani pune accent pe înlocuirea furnizorilor americani, astfel încât să reducă dependenţa de Washington.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.