Mario Draghi l-a avertizat la Budapesta pe premierul Viktor Orban să nu atace independenţa băncii centrale pentru că altfel riscă să fie izolat de Occident

Postat la 10 decembrie 2012 47 afişări

Mario Draghi, preşedintele BCE care a fost prea prins în lupta contra crizei pentru a participa la reuniunea din urmă cu câteva luni de la Jackson Hole a guver­natorilor principalelor bănci centrale ale lumii, şi-a găsit timp pentru a veni la Budapesta, unde a dat de înţeles, printr-un rar avertisment public, că instituţia sa va supravegea îndeaproape politicile Ungariei şi că de acestea poate depinde chiar convergenţa ţării către partea mai dezvoltată a Europei. Vizita vine cu câteva luni înainte ca premierul Viktor Orban, care şi-a făcut un renume de luptător contra influenţei străine în politicile ţării, să numească o nouă conducere pentru banca cantrală al cărei control a încercat în mai multe rânduri să-l preia.

"Fiecare bancă din UE ar trebui să aibă independenţă instituţională, personală, funcţională şi financiară. Independenţa instituţională şi personală protejează banca centrală şi pe membrii structurilor de decizie de influenţa pe care ar avea-o terţii asupra performanţelor activităţilor lor", a spus Monti la o conferinţă organizată de banca centrală ungară. Discursul preşedintelui BCE nu a men­ţionat expres Ungaria, dar ţinta remarcilor este foarte clară, scrie The Wall Street Journal. Orban, care vrea ca banca centrală să sprijine guvernul în politicile de stimulare economică prin dobânzi mai mici, este de doi ani în conflict cu această instituţie, care ţine cu dinţii de dobânzile mari, cele mai mari din UE, pentru a ţine sub control cursul forintului în speranţa că atenuează astfel impactul datoriilor prea mari în valută. Familiile ungare sunt puternic îndatorate în monedă străină, în special în franci elveţieni.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mario-draghi-l-a-avertizat-la-budapesta-pe-premierul-viktor-orban-sa-nu-atace-independenta-bancii-centrale-pentru-ca-altfel-risca-sa-fie-izolat-de-occident-10381488
10381488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.