Mâna fiscului european va deveni şi mai lungă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 octombrie 2014 77 afişări

Ministrul de finanţe luxemburghez, Pierre Gramegna, a spart gheaţa la reuniunea Ecofin de săptămâna trecută, anunţând că din 2017 ţara sa va adera la legislaţia europeană privind schimbul automat de informaţii între ţări în privinţa conturilor bancare, instrument în lupta globală iniţiată de Germania şi de SUA contra evaziunii fiscale.

Mâna fiscului european va deveni şi mai lungă

Decizia statului Luxemburg, care va permite ca legislaţia europeană să devină compatibilă cu standardele OECD de transparenţă fiscală internaţională, face ca Austria să rămână singurul stat UE care mai permite unui cetăţean comunitar să deschidă un cont bancar în altă ţară membră fără ca autorităţile din ţara de origine a clientului să fie informate.

Ministrul austriac de finanţe Hans Joerg Schelling a spus însă că ţara sa are nevoie de mai mult timp pentru pregătirea tehnică a sistemului, dar că va renunţa şi ea la regulile actuale privind conturile bancare în 2018. "Reglementările în materie de secret bancar sunt moarte, iar schimbul automat de informaţii va fi aplicat în forma sa cea mai largă", a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru fiscalitate, citat de Financial Times.

Semeta a precizat că UE ar putea semna până la finele anului şi acorduri bilaterale cu paradisuri fiscale ca Monaco, Elveţia sau Liechtenstein. Legislaţia care va obliga toate ţările UE la schimbul automat de informaţii privind conturile bancare deschise de străini a fost iniţial blocată timp de peste şase ani de ţările europene cu reputaţie de paradisuri fiscale, însă a fost finalizată după ce Luxemburg şi Austria au acceptat să nu i se mai opună.

Potrivit New York Times, acordul politic privind transparenţa financiară urmează să fie semnat până la sfârşitul anului în curs şi va obliga toate autorităţile fiscale din ţările UE să divulge celorlalte o serie mai mare de informaţii privind conturile şi finanţele personale ale clienţilor băncilor. În prezent, schimbul de informaţii este limitat la dobânzile pentru conturile de economii, însă de la anul va acoperi şi veniturile din salarii, comisioane, produse de asigurări, pensii şi proprietăţi.

Din 2017, categoriile vizate se vor extinde la dividende, câştiguri de capital şi alte venituri. Fraudele fiscale şi evitarea prin mijloace legale a plăţii taxelor de către cetăţenii şi companiile europene costă UE anual cca 1.000 mld. euro, conform estimărilor Comisiei Europene.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mana-fiscului-european-va-deveni-si-mai-lunga-13416733
13416733
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.