Mâna dreaptă a dictatorului de la Kremlin face un anunţ pe care nimeni nu voia să-l audă: În timp ce Ucraina este ruinată pe toate planurile, Rusia se pregăteşte să „înghită” tot mai mult din ţara distrusă de război

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 iulie 2022 70 afişări

Mâna dreaptă a dictatorului de la Kremlin face un anunţ pe care nimeni nu voia să-l audă: În timp ce Ucraina este ruinată pe toate planurile, Rusia se pregăteşte să „înghită” tot mai mult din ţara distrusă de război

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, este de părere că Moscova şi-a atins toate obiectivele propuse în urma invaziei şi urmează ca armata rusă să „muşte” şi mai mult din teritoriul Ucrainei. Cea mai grăitoare dovadă în acest sens este faptul că Rusia se pregăteşte de anexarea teritoriilor aflate sub controlul său, scrie Financial Times.

Dacă la începutul declanşării invaziei Lavrov susţine că trupele ruse se vor limita doar la „eliberarea” Donbasului, dar recent oficialul şi-a schimbat poziţia, susţinând că obiectivele Kremlinului sunt mai ambiţioase decât cele declarate anterior.

Putin pare că îşi doreşte în prezent inclusiv anexarea Hersonului şi a provinciei Zaporzhzhia din sudul Ucraine, aflate deja în mare parte sub ocupaţie rusească. Donbasul se află de asemenea sub controlul a două grupări separatiste susţine de Moscova.

Preşedintele rus a negat la începutul războiului că Moscova ar vrea să ocupe mai mult decât Donbasul, în ciuda unui atac eşuat asupra Kievului, care a avut loc în primele săptămâni de război.

Lavrov susţine că după colapsul negocierilor de pace din primăvară, deciziile militare ale Moscovei s-au schimbat.

„Nu ne vom limita doar la Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, aici mai este vorba şi de Herson, Zaporizhzhia şi o serie de alte teritorii”, a declarat pentru postul de stat RIA Novosti.

Ministrul rus de externe a avertizat că Rusia ar putea merge şi mai departe cu războiul dacă Occidentul va continua să livreze armament cu rază lungă de acţiune Ucrainei, precum celebrul HIMARS.

„Dacă Occidentul va continua să trimită arme în Ucraina şi să dirijeze scaladarea situaţiei, vom merge şi mai departe”, a mai spus Serghei Lavrov.

Comentariile ministrului reprezintă semnalul oficial, venit de la cel mai înalt nivel, că Rusia va încerca să ocupe tot mai mult teritoriu.

Declaraţia lui Lavrov a venit după ce Casa Albă a spus despre Moscova că foloseşte un „manual de anexare, care include referendumuri false, pentru a face să pară că oamenii din zonele ocupate chiar vor să se alăture Rusiei”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, susţine că ultimele comentarii ale lui Lavrov sunt de fapt frustarea generată de „eficaitatea sitemului HIMARS”. SUA urmează să furnizeze Ucrainei în patru astfel de piese de armament în această săptămână.

Anexările teritoriilor deja ocupate se vor face cel mai probabil după modelul Crimeea, deci prin organizarea unui referendum fals în care majoritatea şi-au exprimat sprijinul pentru anexare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.