Mâna de fier care conduce China de 6 ani este testată în foc. Direcţia în care preşedintele Xi Jinping vrea să vireze Beijingul este contestată

Postat la 02 ianuarie 2019 287 afişări

Xi Jinping pare să creadă că un model chinezesc unic caracterizat de un partid de stat puternic a reprezentat fundaţia succesului economic al ţării din ultimii 40 de ani.

Mâna de fier care conduce China de 6 ani este testată în foc. Direcţia în care preşedintele Xi Jinping vrea să vireze Beijingul este contestată

O dezbatere neobişnuită şi relativ deschisă despre natura şi direcţia programului de reformă economică a apărut la cinci luni după ce cercetători şi oficiali chinezi au contestat în mod clar goana după putere politică fără precedent a lui Xi Jinping din acest an, potrivit Financial Times.

Preşedintele Chinei va intra în mijlocul acestei dezbateri marţi, când se va adresa naţiunii cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a unei ere de "reformă şi deschidere". Deng Xiaoping, fostul "conducător suprem" al ţării, este creditat cu lansarea reformelor economice în cadrul unei reuniuni a Comitetului Central al Partidului Comunist care a început la 18 decembrie 1978, reforme care au contribuit la creşterea remarcabilă a economiei.

 

Julian Gewirtz, savant de la Harvard şi autor al unei cărţi despre reformele din ultimii ani ale lui Deng, spune că întrebarea fundamentală legată de această dezbatere este dacă “China s-a dezvoltat datorită guvernării persistente a statului în economia comercială – sau în ciuda acestui lucru?”.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.