Lupta cu inflaţia este departe de a se fi terminat: OECD le cere băncilor centrale să menţină politica de majorare a dobânzilor pentru a ţine preţurile sub control

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 17 martie 2023 43 afişări

Lupta cu inflaţia este departe de a se fi terminat: OECD le cere băncilor centrale să menţină politica de majorare a dobânzilor pentru a ţine preţurile sub control

Organizaţia pentru Cooperare şi Devoltare Economică le-a cerut băncilor să „menţină cursul” şi să continue majorarea ratei dobânzii, în ciuda turbulenţelor de pe pieţele financiare, avertizând că inflaţia reprezintă în continuare principala ameninţare la adresa economiei mondiale, scrie Financial Times.

Într-o actualizare a prognozelor sale economice din noiembrie, finalizată în timp ce tensinile din sistemul bancar au continuat să crească, organizaţia internaţională cu sediul la Paris şi-a corectat pozitiv previziunile de creştere economică pentru 2023 de la 2,2% la 2,6%.

Această „redresare fragilă” se datorează scăderii preţurilor la energie şi alimente, precum şi a ridicării restricţiilor anti-COVID impuse de China, dar şi a creşterii încrederii mediului de afaceri.

Álvaro Pereira, economistul-şef interimar al OCDE, a declarat că aceste perspective mai bune înseamnă că politica monetară "trebuie să rămână restrictivă până când vor exista semne clare că presiunile inflaţioniste vor scădea în mod durabil".

Apelul OCDE pentru creşterea ratelor dobânzilor în SUA şi în zona euro a venit după ce Banca Centrală Europeană a majorat joi dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 3%.

Falimentul de săptămâna trecută al Silicon Valley Bank şi nevoia de salvare financiară a Credit Suisse, miercuri, au determinat factorii de decizie de la Frankfurt să semnaleze că noi creşteri ale ratelor vor avea loc doar dacă pieţe se vor calma.

Săptămâna viitoare se întâlnesc reprezentanţii Rezervei Federale a SUA şi ai Băncii Angliei, investitorii mizând pe faptul că oficialii îşi vor reduce eforturile de limitare a inflaţiei prin creşterea ratelor de politică monetară.

Însă Pereira a declarat că băncile centrale nu ar trebui să răspundă la haosul din ultimele zile prin faptul că ar trebui să dea dovadă de mai puţină hotărâre pentru a contracara inflaţia.

"Încă ne confruntăm cu o situaţie în care inflaţia este principala preocupare. Dacă vă uitaţi la nivel global inflaţia încă nu se află la un nivel acceptabil".

BCE a recunoscut joi că inflaţia de bază – un instrument de măsurare care exclude preţurile la alimente şi combustibili şi care este văzută ca un indicator mai bun al persistenţei creşterii preţurilor- va rămâne ridicată pentru o mare parte din acest an.

Înainte de panica de pe piaţă, inflaţia ridicată a serviciilor din SUA a condus la aşteptări privind o majorare de jumătate de punct de către Fed miercurea viitoare. În prezent, pieţele se aşteaptă la o majorare de un sfert de punct - sau deloc - din partea băncii centrale americane, iar mulţi estimează reduceri în cursul acestui an.

Pereira nu se aştepta ca ratele dobânzilor să poată scădea până cel mai devreme în 2024, cu excepţia cazului în care ar exista o înrăutăţire foarte semnificativă a stabilităţii financiare. Dar aceasta nu a fost principala aşteptare a OCDE. "Nu suntem în 2008", a spus el, referindu-se la criza financiară globală din acel an.

Organizaţia a declarat că, deşi este probabil ca inflaţia să se tempereze "treptat" în cursul acestui an şi al anului viitor, este posibil ca aceasta să depăşească ţintele băncilor centrale până în a doua jumătate a anului 2024. Inflaţia de bază în economiile avansate din G20 ar urma să ajungă la o medie de 4% în 2023 şi 2,5% în 2024.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
majorare,
banci,
preturi,
dobanzi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.