Lumea pensiilor resimte din plin „vandalismul financiar“ al dobânzilor negative şi al prăbuşirii randamentelor

Postat la 02 septembrie 2019 71 afişări

Un colaps cândva de neconceput al randamentelor obli­ga­ţiunilor la nivel mondial forţează fondurile de pensii să cum­pere obligaţiuni care oferă randamente negative, punând în pericol siguranţa financiară a viitorilor pensionari, scrie Bloomberg.

Lumea pensiilor resimte din plin „vandalismul financiar“ al dobânzilor negative şi al prăbuşirii randamentelor

Instituţii americane care administrează economii pentru pensii de ordinul miilor de miliarde de dolari îşi reduc pu­ter­nic aşteptările privind randamentele. Fondul guverna­men­tal de investiţii în pensii din Japonia, cel mai mare din lume, aver­tizează că administratorii de active riscă pierderi la nive­lul tuturor categoriilor de active. În Europa, fondurile de pen­sii ar putea fi obligate să reducă beneficiile în parte din cauza dobânzilor în declin.

 

Investitorii îşi asumau deja mai mult risc de credit pentru a compensa veniturile în scădere de pe alte segmente. Acum, în condiţiile în care peste un sfert din obligaţiunile investment grade au randamente negative, managerii de portofolii văd o urgenţă şi mai mare în a găsi noi surse de câştiguri.

 

„Adevărata nebunie este că fondurile de pensii sunt obli­ga­te să investească în active care vor înregistra garantat pier­deri“, arată Mark Dowding, de la BlueBay Asset Manage­ment. „Este vandalism financiar, iar guvernul şi băncile cen­tra­le trebuie să devină conştiente de acest lucru“.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
randamente,
pensii,
financiar,
dobanzi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.