Lumea se înarmează până în dinţi: Marii producători de armament recrutează în cel mai accelerat ritm de la Războiul Rece încoace, pe măsură ce conflictele şi ameninţările globale ard mocnit şi riscă să explodeze

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 17 iunie 2024 27 afişări

Lumea se înarmează până în dinţi: Marii producători de armament recrutează în cel mai accelerat ritm de la Războiul Rece încoace, pe măsură ce conflictele şi ameninţările globale ard mocnit şi riscă să explodeze

Companiile globale din domeniul apărării recrutează lucrători în cel mai rapid ritm înregistrat de la sfârşitul Războiului Rece, în timp ce industria încearcă să îşi onoreze portofoliile de comenzi care se apropie de un nivel record, raportează Financial Times.

Un sondaj realizat de Financial Times cu privire la planurile de angajare emise de 20 de companii occidentale din domeniul apărării a arătat că acestea doresc să recruteze zeci de mii de lucrători în 2024.

Trei dintre cei mai mari contractori americani - Lockheed Martin, Northrop Grumman şi General Dynamics - au aproape 6.000 de posturi vacante pe care trebuie să le ocupe, în timp ce 10 companii intervievate caută să mărească numărul de posturi cu aproape 37.000 în total, adică aproape 10% din forţa lor de muncă totală.

„De la sfârşitul Războiului Rece, aceasta este cea mai intensă perioadă pentru sectorul apărării, cu cea mai mare creştere a volumului de comenzi într-o perioadă destul de scurtă de timp", a declarat Jan Pie, secretar general al ASD, asociaţia europeană de comerţ din domeniul aerospaţial şi al apărării. 

Guvernele din întreaga lume au intensificat cheltuielile militare în urma tensiunilor geopolitice generate de invazia Rusiei în Ucraina. Creşterea bruscă a comenzilor după decenii de volume scăzute, combinată cu concurenţa pentru competenţe digitale din partea grupurilor tehnologice şi o piaţă a forţei de muncă care încă se confruntă cu un deficit de personal generat de epoca Covid, reprezintă câţiva dintre factorii care au dus la o adevărată avalanşă de angajări în întreaga industrie.

Companiile au declarat că sunt în căutare de posturi pentru toate categoriile de personal, de la ucenici până la directori aflaţi la sfârşitul carierei. Inginerii, dezvoltatorii de software şi analiştii de securitate cibernetică, precum şi sudorii şi mecanicii sunt la mare căutare. 

Antonio Liotti, directorul de personal al campionului italian în domeniul apărării Leonardo, a declarat că se desfăşoară „o căutare intensă de noi angajări, chiar mai intensă decât în timpul unor conflicte anterioare, cum ar fi războaiele din Irak sau Afganistan". 

Antreprenorul, care face parte din programul tri-naţional cu BAE Systems din Marea Britanie şi Mitsubishi Heavy Industries din Japonia pentru a construi un nou avion de luptă, caută să angajeze 6.000 de noi lucrători până la sfârşitul anului 2024. 

Căutarea de noi angajări, a adăugat Liotti, nu a fost determinată doar de conflictul din Ucraina, ci şi de o concurenţă tot mai mare din partea industriilor adiacente, cum ar fi „companiile de înaltă tehnologie şi companiile de consultanţă". 

Companiile care produc muniţie, în special Rheinmetall şi Nammo, care au fost nevoite să crească semnificativ producţia pentru a reface stocurile guvernamentale, se numără printre firmele cu cele mai agresive planuri de angajare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.