Lucrătorii sezonieri din România şi Bulgaria vor plăti mai mult decât toţi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene pentru a primi viză de muncă în Marea Britanie

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 17 ianuarie 2021 510 afişări

Lucrătorii sezonieri din România şi Bulgaria vor plăti mai mult decât toţi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene pentru a primi viză de muncă în Marea Britanie

Într-o mişcare prin care intenţionează să umple golul lăsat de Brexit, guvernul Marii Britanii a crescut numărul de vize pentru lucrătorii agricoli sezonieri la 30.000.

Totuşi, vizele vor veni cu un preţ ridicat, iar românii şi bulgarii, alături de estonieni, lituanieni şi sloveni, vor plăti mai mult decât orice alţi cetăţeni ai Uniunii Europene, transmite Emerging Europe.

Guvernul de la Londra a extins astfel programul pentru muncitorii sezonieri, lansat în 2019, pentru încă un an şi a crescut numărul de vize pentru oamenii care plănuiesc să lucreze în fermele din Regatul Unit pentru o perioadă de până la şase luni în 2021.

De asemenea, guvernul a mai declarat că lucrătorii europeni vor juca un rol vital în ceea ce priveşte susţinerea producătorilor locali, pe măsură ce ţara începe să se împace cu termenii pe care îi implică despărţirea de UE.

Însă preţul permiselor – 244 de lire – ar putea să fie mult prea mare pentru cei care caută de muncă în Marea Britanie, în special pentru persoanele din estul continentului. În plus, majoritatea ţărilor UE, alături de Turcia şi Macedonia de Nord, au primit o reducere de 55 de lire.

Când Emerging Europe a abordat guvernul britanic, autorităţile au invocat Consiliul privind Carta Socială Europeană (CESC) din 1961, neratificat de cele cinci state.

„CESC obligă aceste ţări să construiască baze legale pentru oamenii care doresc să muncească în afara graniţei. Legislaţia Marii Britanii prevede de mult timp faptul că cetăţenii acestor state se pot încadra în criteriile pe care le implică reducerea preţului vizei de muncă”, spune ministerul britanic de interne.

Cu toate acesta, Marea Britanie ar fi putut să aplice reducerea în mod egal pentru ţările UE, însă a ales în schimb scenariul prezentat mai sus.

Candidaţii vor avea nevoie de un certificat de sponsorizare al unui angajator britanic şi vor trebui să dovedească faptul că au suficient de mulţi bani pentru a se susţine în timpul perioadei de muncă – cel puţin 1.270 de lire.

Din cauza pandemiei de COVID-19, deficitul de muncitori agricoli din Regatul Unit a fost de circa 70.000 până la 90.000 de oameni în 2020.

În 2019, 98% dintre lucrătorii din fermele britanice au venit din ţările UE, majoritatea fiind români şi bulgari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.