Lira turcească riscă încă o prăbuşire: „Motivaţia politică de a menţine stabilitatea lirei pentru electorat nu va mai exista”

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 08 mai 2023 28 afişări

Lira turcească riscă încă o prăbuşire: „Motivaţia politică de a menţine stabilitatea lirei pentru electorat nu va mai exista”

Participanţii din piaţă se pregătesc pentru o slăbire semnificativă a lirei, indiferent de rezultatul la urne, pe fondul preocupărilor legate de sustenabilitatea eforturilor guvernului de a păstra controlul asupra monedei, scrie Bloomberg.

„S-ar putea să vedem o scădere semnificativă a lirei turceşti”, a scris Ulrich Leuchtman, strateg la Commerzbank. „Sprijinul artificial al ratelor de schimb oficiale va deveni din ce în ce mai instabil şi probabil va fi imposibil de menţinut pentru mult timp” şi „motivaţia politică de a menţine stabilitatea lirei pentru electorat nu va mai exista”, a spus acesta.

O luptă electorală strânsă ameninţă sfârşitul preşedinţiei lui Recep Tayyip Erdogan, cel care a condus Turcia timp de 2 decenii, şi al politicilor sale economice neconvenţionale. Rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, a promis întoarcerea la ortodoxia economică.

În ciuda presiunii asupra lirei turceşti, este puţin probabil că a nouă scădere a monedei să aibă impact asupra celorlalte pieţe emergente, având în vedere că această criză valutară a fost cauzată de proasta gestiune economică, este de părere Commerzbank.

„Greşelile politicii monetare turceşti sunt atât de evidente şi este clar că acestea nu au fost repetate de alte ţări, prin urmare îmi este greu să îmi imaginez cum eşecul unei politici monetare va avea afect asupra altor monede atât timp cât băncile centrale respective acţionează diferit.”, conchide Leuchtman.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lira turceasca,
Turcia,
Erdogan,
alegeri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.