Lira turcească începe să îşi revină după ce banca centrală a Turciei a majorat dobânda de referinţă cu 6,25%

Autor: Alex Ciutacu Postat la 13 septembrie 2018 107 afişări

Lira turcească începe să îşi revină după ce banca centrală a Turciei a majorat dobânda de referinţă cu 6,25%

Lira turcească a început să crească joi, după ce Banca Centrală a Turciei a crescut dobânda la operaţiunile repo (o săptămână) cu 6,25%, la 24%, potrivit MarketWatch.

Aşteptările din piaţă cu privire la decizia de politică monetară au variat, dar nu s-a ajuns la un consens. Cu toate acestea, creşterea de joi se situează la maximele speculate de economişti.

Lira turcească s-a apreciat joi la ora 16.00 cu 3,36% faţă de dolar, ajungând la un nivel de 6,131, în comparaţie cu valoarea de 6,344 înregistrată miercuri la închidere.

Banca Centrală a Turciei a motivat decizia prin nevoia de a „genera un trend mai semnificativ de rebalansare a activităţii economice”.

Până azi dimineaţă, per total, moneda a pierdut circa 40% din valoare faţă de dolar anul acesta, însă şi-a mai revenit în comparaţie cu un minim record de 7,24 înregistrat în urmă cu o lună.

Prăbuşirea lirei a fost condusă recent c de îngrijorările cu privire la puterea extinsă a preşedintelui Tayyip Erdogan asupra deciziilor de politică monetară şi de impactul pe care îl pot avea sancţiunile impuse de SUA.

Banca centrală şi guvernul au încercat să ia o serie de măsuri pentru a susţine lira, iar joi Erdogan a decis că vânzările de proprietăţi şi acordurile de închiriere trebuie realizate în lire turceşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca centrala,
turcia,
incepere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.